A forintot a török és a lengyel események gyengítik

A lengyel belpolitikai válság - a kormánykoalíció felbomlása - lejtőre lökte a zloty árfolyamát, ami áttételesen gyengíti a forint pozícióját is. A magyar fizetőeszközre a török líra esése sem hat kedvezően.
NAPI Online, 2003. március 3. hétfő, 11:55
Fotó:

Az euró a pénteki záráshoz viszonyítva közel 1 forinttal drágábban, 244,50 forinton nyitott ma a bankközi devizapiacon, azaz a magyar fizetőeszköz a sávközéptől számított 11,45 százalékon startolt - tájékoztatott az ING Bank üzletkötője. A szakember szerint a forint gyengülését a lengyel belpolitikai eseményeket, illetve az amerikai csapatok törökországi állomásoztatásáról szóló török döntést követő zloty-, illetve líra-esést "honoráló" hisztérikus reakciók okozták a bankközin. Úgy tűnik, a forint helyzete stabilizálódott, az euró kurzusa 244,30/70 között ingadozik, csekély érdeklődés és forgalom mellett. A nap folyamán az uniós deviza árfolyama 244-245 forint között változhat, ám pár nap múlva újra erőre kaphat a magyar fizetőeszköz - vélekedett a szakember. A dollárral délelőtt 226,40/60 forinton folyt a kereskedés.

A török líra dollárral szembeni árfolyama a reggeli nyitáskor 5 százalékot zuhant azok után, hogy a parlament nemet mondott amerikai csapatok Törökországba való telepítésére. Az iraki háborús előkészületeket támogató törvényjavaslat legközelebb két hét múlva kerülhet a képviselők elé, ami jelentős nehézségek elé állíthatja az amerikai katonai stratégákat - vélik elemzők. Az elutasító határozattal 30 milliárd dolláros segélytől is eleshet Törökország.
A lengyel koalíciós válság három éves mélypontra küldte a zloty euróval szembeni árfolyamát. Elemzők szerint ugyanakkor a jelenlegi esés annyiban különbözik a korábbi botlásoktól, hogy az események nyomán a kormány EU-pártibb irányvonalat visz majd, ami segítheti a lengyel valuta megerősödését.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK