A Gazpromnak 25,4 százaléknyi közvetlen tulajdona van az ÁÉB-ben, de leányvállalataival együtt többséggel rendelkezik. A Gazprom bankjáról van szó - hangoztatta Rahimkulov -, a társaság pedig változásokat tervez a cégvezetésben. Az orosz nagyvállalat döntése alapján az új igazgatósági tagok között lesz a Gazprom alelnöke, Szaveljev is. Az elnök-vezérigazgatói poszt kettéosztása után az előbbit megtartja Megdet Rahimkulov, a vezérigazgató pedig várhatóan Andrej Felikszovics Kovaljov lesz, az eddigi vezérigazgató-helyettes. A két vezetői posztot csak október elsejei hatállyal választnaák szét, mert idő kell ahhoz, hogy a magyar hatóságok jóváhagyják a személyi változásokat. Az oroszok megjelenésekor, 1996-ban a csőd szélén állt az ÁÉB akkori vesztesége elérte a több milliárd forintot, s ezért központosított irányításra volt szükség. Jelenleg azonban már a legnagyobb tíz magyarországi bank közé kerültünk, és Kelet-Közép-Európában is az első húszban vagyunk - hangsúlyozta Rahimkulov. A bank tavaly 80 százalékkal növelte nyereségét, az adózás előtti eredmény közel 16 milliárd forint, az adózott pedig több mint 13 milliárd forint. A mérlegfőösszeg 321,5 milliárd forint volt, az előző évinél mintegy 8 milliárd forinttal kevesebb. A lakossági és vállalati ügyfelek száma egyaránt 14-15 százalékkal bővült, a saját tőke 2001 végén meghaladta a 45 milliárd forintot.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!