A GDP-adatokra esett Európa is

Fél-egy százalék között mínusszal zártak a vezető részvényindexek.
NAPI, 2013. február 14. csütörtök, 18:50
Fotó: Napi.hu

A gyenge startot követően alig változott a helyzet a New York-i piacokon. Zárás előtt bő három órával a vezető indexek közül a DJIA 0,1 százalékos mínuszban, a Nasdaq Composite hasonló pluszban volt, az S&P-500 hajszálnyi veszteségnél járt. A befektetőket az eurózóna és Japán vártnál gyengébb negyedik negyedéves GDP-adata bizonytalanította el, ám ezt részben ellensúlyozta a friss amerikai munkanélküli-segélykérelmek csökkenése.

A vezető nyugat-európai részvényindexek komolyabb, fél−egy százalék közötti mínusszal zártak, szintén a csalódást keltő GDP-adatok nyomán. Az egyik legnagyobb vesztes a spanyol Bankia részvénye lett: az árfolyam azután zuhant 12 százalékot, hogy értesülések szerint a bank átszervezése a papírok névértékének számottevő leértékeléséhez vezethet. A Nestlé részvényei 2,3 százalékkal estek, mert bár a tavalyi eredmény jobb lett a vártnál, az árfolyamváltozások és akvizíciók hatását kiszűrő organikus növekedés tempója lassult 2011-hez képest. Az optimista előrejelzéssel előrukkoló Renault papírjai ugyanakkor közel 8, az ambiciózus költségcsökkentési tervet bejelentő EdF áramszolgáltató részvényei pedig 5 százalékkal drágultak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK