A görögök húzzák magukkal a forintot

Hétfőn az ünnepnap miatti alacsony forgalom mellett éves csúcsot ért el a forint árfolyama: az euró átszakította a 265 forintos támaszt, és azóta masszívan alatta van.
Szabó Zsuzsanna, 2010. március 17. szerda, 15:55
Fotó:

Piaci várakozások szerint a következő napokban nem változik lényegesen az árfolyam, feltéve, hogy külföldön nem történik rendkívüli esemény. A piac már beárazott egy újabb, 0,25 százalékpontos kamatcsökkentést is, amelyről a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa vélhetően március 29-én dönt. A Napi által megkérdezett elemzők nem várnak nagy változást a forint árfolyamában a választások előtt, de még utána sem nagyon. Az első érezhető változás talán június körül tapasztalható majd, ha már konkrétabban körvonalazódnak az új kormány teendői.

Kolba Miklós, az ING devizaüzletágának vezetője szerint csak a választási hajrá közeledtével élénkülhet a forgalom, illetve a forintárfolyam volatilitása. A szakember szerint a piac alja 265-ös szinten lehet, a teteje 270-en.

A jelenlegi erősödés leginkább a görög helyzet megoldódásával kapcsolatban erősödő optimizmusnak tudható be - véli Ruzsonyi Ákos, a Commerzbank devizapiaci kereskedője, hozzátéve, hogy a választásokig jelentősebb változás akkor következhetne be a forint árfolyamában, ha a pártok részéről olyan eget rengető képtelenségek hangoznának el, amelyek nagy bizonytalanságot váltanának ki. Ennek azonban kicsi a valószínűsége. Ruzsonyi úgy látja, hogy a piac egyre kevésbé borúlátó és ez az optimizmus átragadt a régiós devizákra is, különösen a forintra. A szakember szerint azonban minden pozitív hangulat ellenére sem várható, hogy a forint a 260 alatti szint alá erősödjön az euróval szemben.

A svájci frank viszont a jelenlegi 182 forint körüli árfolyamával még mindig nagyon messze van attól a 150-160-as árfolyamtól, amelyen sokan felvették a hiteleket, nekik már esetleg érdemes lehet elgondolkodni a frankalapú hitel forintalapúra váltásán, ha nem akarják az árfolyamkockázatot tovább viselni - vélekedett a Commerzbank kereskedője -, bár ez természetesen az adott hitel feltételeitől is függ. A görög sztori elcsendesedése kapcsán az euró erősödésével a dollár/forint árfolyam is folyamatosan csökken, és ha ez a pozitív hangulat folytatódik, akkor akár 190 alá is mehet.

Nem vár nagy mozgásokat a forintpiacon Sörös Csaba, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. elemzője sem. Nagyobb árfolyamkilengéseket esetleg az okozhat, ha a Jobbik a vártnál jobban szerepel a választásokon - tette hozzá. Az elemző a mostani erősödés okát inkább abban látja, hogy a forint most hozza be a lemaradását a zlotyhoz és a cseh koronához képest, de azt is megjegyezte, hogy a 264 körüli szintre erősödés technikai jellegű. Ahhoz, hogy a forint 265 alá tudott erősödni, az is hozzájárult, hogy a tőzsdék jó hetet zártak a múlt héten.

A Takarékbank elemzője szerint a rövid távú hangulat nem változott, semmilyen aktuális pánik nem borzolja a kedélyeket, hosszú távú trendek pedig még nem rajzolódnak ki, nem lehet tudni, hogy emelkedés következik-e vagy inkább oldalazás. Áprilistól 260-265-ös szint körül alakulhat az árfolyam, a felső határ 275 lehet, efölötti szintet Sörös már semmiféleképpen nem vár. A svájci frank esetében Sörös a 182 forint körüli árfolyamot stabilnak véli, kilengések esetén a plafont 190, a kurzus alját 180 forint körüli szinten várja.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK