A belföldi piacra koncentráló cégek részvényei voltak eddig a nyerők a nagy nemzetközi kitettséggel rendelkező társaságok papírjaival szemben, ha az S&P 500-as index komponenseinek teljesítményét nézzük - írja a Financial Times. A jelenség nem meglepő, híven tükrözi azokat a befektetői félelmeket, amelyek szerint a nagy nemzetközi kitettséggel rendelkező cégek  nyereségességére kedvezőtlen hatással lesz a világgazdaság lassulása, valamint az európai adósságválság, amelyet még fokozhat a dollár felértékelődése is a többi devizához képest.

Az elmúlt hetekben több multinacionális vállalat is figyelmeztetést tett közzé befektetőinek, amely szerint második nbegyedéves eredménye várhatóan alacsonyabb lesz a korábban reméltnél. Így tett a Procter&Gamble, az AMD és a Cummins is. A héten megindult negyedéves jelentési szezonban várhatóan 2009 második negyedéves óta a leglassabb ütemben fog bővülni az S&P 500-as index cégeinek összesített eredménye, eközben a dollár árfolyama a negyedév kezdete óta 9 százalékkal emelkedett az euróval szemben - emlékeztet a pénzügyi napilap.

S&P 500
Kép: A grafikon a közvetlenül a grafikonból való kereskedést lehetővé tévő Alfatrader Trading Station II grafikonrajzoló programjával készült.


Az S&P 500-as index kosarában szereplő cégek közül 122 eladásainak teszi ki több mint felét az exportértékesítés, az ezen cégek részvényeiből képzett index 2,1 százalékkal esett egy hónap alatt a Bespoke Investments Group adatai szerint. Ezzel szemben a 121, belföldi értékesítési túlsúllyal, vagy exporttal nem egyáltalán nem rendelkező cég részvényeinek értéke átlagosan 3,6 százalékkal emelkedett négy hét leforgása alatt. A két részvénycsoport közötti teljesítménybeli különbség érezhetően tovább tágult az elmúlt napokban - hívta fel a figyelmet Paul Hickey, a Bespoke szakértője.

EUR/USD
Kép: A grafikon a közvetlenül a grafikonból való kereskedést lehetővé tévő Alfatrader Trading Station II grafikonrajzoló programjával készült.


A jelenség érthető. Az európai és a kínai gazdaság lassulása nyomán a befektetők a piacok szűkülését árazzák, s ráadásul a szűkülő piacon megszerzett profit is egyre kevesebbet ér dollárba, ahogy a zöldhasú erősödik. Eközben ha elég lanyha ütemben is, de az amerikai gazdaság még mindig nő, így a befektetők megpróbálják újra allokálni portfólióikat, láthatóan az amerikai piaci kitettséggel rendelkező cégek részvényei felé - foglalta össze Quincy Krosby, a Prudential Finance stratégája.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!