Porfolio.hu: Mi az M&A International (MAI) fő célja és feladata?
Hans Bethge: Az M&A International fő célja az, hogy világszerte elősegítse és megvalósítsa a határokon átívelő nemzetközi felvásárlási tranzakciókat ügyfelei számára. Ezen tevékenység mellett azonban szorosan együttműködve dolgozzuk ki a szakmai és etikai standardok alapjait.

P.: Mi a társaság konkrét tevékenysége a felvásárlási tranzakciók során?
H. B.: Tevékenységünk átfogja a fúziós és felvásárlási (M&A) ügyletek egész skáláját a kezdetektől a tranzakció lezárásáig. Mindez magában foglalja a stratégia megtervezését, a potenciális célpont elemzését és értékbecslését, a felvásárló cégek felkeresését, a lokális partnerekkel való kapcsolattartását helyi tagjainkon keresztül, az adatszobával kapcsolatos koordinációt, a tárgyalások lebonyolítását, segítését, és mindezek dokumentálását egészen a tranzakció lezárásáig.

P.: Hogyan fejlődött az M&A International hálózata az elmúlt években?
H. B.: Jelenleg 42 taggal rendelkezünk, a növekedés azonban folyamatos. A tavalyi évben 290 ügyletet menedzseltünk, melynek összértéke 17,5 milliárd dollár volt, s a jelenleg futó projekteket figyelembe véve a 2006-es évhez hasonló növekedés valósulhat meg az idei évben is.

P.: Hogyan érintik a hitelpiacon jelenleg zajló folyamatok a hitelből történő kivásárlásokat globálisan, illetve a közép-kelet európai régióban?
H. B.: Egy tagjaink között végzett kutatás alapján a megkérdezettek 75 százaléka látja érintettnek a private equity (magántőke) üzletágat, ez azonban leginkább a nagyobb tranzakciókra vonatkozik, melyeket nagyobb tőkeáttétellel finanszíroznak. Mi azonban inkább a középméretű ügyletekre fókuszálunk, amelyeket kevésbé befolyásolnak a hitelpiaci problémák. A válság hatása azonban már érzékelhető az árazási szintek csökkenésében.

P.: Mi a tipikus finanszírozási struktúra a közepes méretű tranzakciók esetében?
H. B.: Ez a konkrét ügyleten múlik. Egy szakmai befektetőnek tipikusan nincs szüksége különleges finanszírozásra egy közepes felvásárlás esetén. A private equity társaságok esetében a leggyakoribb a megszokott struktúra, a saját tőke aránya azonban a korábbinál magasabb. Ritkának tekinthetőek a szofisztikált pénzügyi eszközök.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!