A horvátok ajánlatot tesznek a Molnak

A horvát gazdasági miniszter bejelentette, hogy a Mollal július 25-én folytatódnak a tárgyalások az INA olajvállalat ügyében. A legfőbb téma a vállalat vezetési módjának megváltoztatása és a részvényesi megállapodás lehet.
MTI-Eco, 2014. július 20. vasárnap, 08:49
Fotó: Napi.hu

A Mol magyar olajvállalat és a horvát kormány tárgyalódelegációja július 25-re tűzte ki az egyeztetések következő fordulóját az INA horvát olajvállalat ügyében - közölte szombaton a horvát gazdasági miniszter. Ivan Vrdoljak a Hina horvát hírügynökségnek adott interjújában elmondta: reméli, hogy most, miután megszületett az Ivo Sanader korábbi horvát miniszterelnök ellen az INA-Mol-ügyek egyesített perében hozott jogerős ítélet, a tárgyalások legfőbb témája a vállalat vezetési módjának megváltoztatása és a részvényesi megállapodás lesz. A Sanader elleni ítélet szerint a volt horvát kormányfő pénzt fogadott el a Moltól, hogy az megszerezhesse az irányítási jogokat az INA felett. (A Mol visszautasította a vádat.)

"Őszintén remélem, hogy (a magyarok) a tárgyalások első napjától kezdve elfogadják ajánlatunkat, méghozzá az új részvényesi szerződésről és az INA új igazgatásáról szóló javaslatot" - közölte Ivan Vrdoljak.

A gazdasági miniszter hozzátette, a megegyezés a magyar féllel a jelenlegi helyzet lehető legegyszerűbb technikai megoldását kínálná, mivel így az INA fejlesztése a lehető leghamarabb elindulhatna.

A magyar olajvállalatnak 49,07 százalékos, míg Zágrábnak 44,84 százalékos részesedése van az INA-ban, az irányítási jog a Molé.

Válaszul azokra a spekulációkra, miszerint az orosz Gazprom energiaipari vállalat vásárolná meg a Mol részesedését a horvát olajcégben, Vrdoljak azt mondta: neki az a legfontosabb, hogy egy stratégiai partner úgy döntsön, érdemes befektetni az INA már meglévő gyártási és finomítási rendszerébe, a viszonteladói hálózatba, a regionális pozíció fenntartásába és a vállalat munkatársainak szakértelmébe.

"Több külföldi vállalattal folytattunk tárgyalásokat az INA helyzetéről. Lehet ezt úgy értelmezni, hogy azok érdeklődnek az INA iránt? Valószínűleg igen, konkrét egyeztetések azonban nem voltak" - jegyezte meg a horvát gazdasági miniszter.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Blama, 2014.07.21 16:09

@bogyu: Falusi verekedésekben szocializálódott, meg a szoci néphadseregben.
Az volt a kulcsmotívum ezeknek a fiúknak az életében.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bogyu, 2014.07.21 15:17

@vlaki: " jól láthatóan a horvát kormány és politikusok a nyers erőszakhoz szoktak hozzá (lásd szerb háború). Ezt a nyers erőszak logikáját követeik a MOL-lal szemben is"
Vajon Orbán Viktor melyik gerillaháborúban szocializálódott? Mivel csakis az erő nyelvén ért és beszél, és napi politikájának minden eleme a nyers erőszakról tanúskodik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

vlaki, 2014.07.21 11:02

@MorMOLrt:
"A Horvát Kormánnyal való megegyezés esélyét jelentősen akadályozza az Ön személye a Sanader ügy miatt.
Felszólítjuk, hogy személyes érdekeit háttérbe szorítva viselkedjen a MOL Nyrt. Elnök ? Vezérigazgatójához méltóan, azonnali hatállyal mondjon le, ezzel elősegítve a Horvát Kormánnyal való megegyezést, a Magyar Nemzeti érdekek érvényesülését és a Magyar - Horvát viszony további romlásának megakadályozást."

Ez egy eléggé naiv hozzáállás, mivel jól láthatóan a horvát kormány és politikusok a nyers erőszakhoz szoktak hozzá (lásd szerb háború). Ezt a nyers erőszak logikáját követeik a MOL-lal szemben is. Az erőszak pedig mint tudjuk, ha a kis ujjadat adod, akkor az egész kéz kell stb... nincs megállás.
Akik ilyesmit követelnek a MOL-tól, azok szerintem egyszerűen jobb pozició szerzésre akarják felhasználni a nehéz helyzetet, mintegy hátba támadva a MOL-t, saját érdekük érvényesítése céljából.

Ez a INA ügy is
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2014.07.20 11:38

@MorMOLrt: Picinyem, te része vagy a NER-nek?

Ha igen, akkor beszélhetöl Magyar Érdekről ( mint Király B, Izike ), de ha nem...

Mi a magyar érdek?

Kinek az érdeke a magyar érdek?

Mennyi ma a MOL ára?

Mennyi pénzt kaphat a MOL az INÁ-ért?

Ki mondta, hogy a horvátok azonnal eladják a részüket a Gazpromnak?

És ha igen - hát nem vagyunk éppen mi az oroszok legnagyobb Európai barátai és Szövetségesei?

Hát ne mi voltunk azok, akik az orosz MOL részvényeketért olyan prémiumot fizettünk, amilyet még nem látott a világ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MorMOLrt, 2014.07.20 11:28

A 2014.07.18.-án megküldött teljes lemondásra felszólító levél elérhető a mormol rt facebook oldalán:www.facebook.com/rt.mormol
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html