Philipp Hildebrand megerősítette a jegybank elkötelezettségét a további intervenciók mellett a frank túlzott erősödésének megfékezésére. Számos eszköz áll rendelkezésünkre a mértéktelen erősödés megfékezésére, a gazdaság növekedésének érdekében ezeket szándékunkban is áll használni - mondta. Az árfolyam erősödés akkor túlzott mértékű, ha deflációs kockázattal jár. Ezt nem fogjuk megengedni - közölte a svájci jegybank elnöke. A nemzetközi devizapiacokon az euró a múlt hét szerdán lépte át meredek, lendületes gyengüléssel az 1,50-es árfolyamhatárt a svájci frankkal szemben, majd 17 havi mélypontra, 1,447-ig esett, mielőtt korrigált volna egy kissé. A hirtelen frankerősödést az váltotta ki, hogy a piacok megfigyelése szerint a jegybank az intervenciók hatékonyságának csökkenését látva feladta a frank erősödésének fékezésére tett kísérleteit. Hétfőn a svájci frank hajszálnyira megközelítette 1,4300-as történelmi árfolyam rekordját az euróval szemben és egészen 1,4308-ig erősödött, majd 1,4315-re korrigált. Kedd délelőtt a svájci jegybank elnökének kijelentéseit követően a svájci frank 1,4350-ről 1,4330-re erősödött az euróval szemben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!