A londoni FTSE index, a frankfurti DAX, valamint a francia CAC 40 egyaránt másfél százalék körüli mértékben emelkedett a kereskedés első szakasza után.

Az európai tőzsdék kilencedik napja emelkednek, ezzel elérve a leghosszabb rallyt az elmúlt 11 hónapban - írja a Bloomberg.

A kínai jegybank döntése, amivel eleresztették a jüan árfolyamát a dollártól, áldásos hatással volt az európai részvények árfolyamaira is.

A BHP Billiton és a Rio Tinto részvényei április óta a legmagasabb szintre drágultak, köszönhetően annak, hogy az erősebb jüan erősíteni fogja Kína fémek iránti keresletét.

A jüan rugalmasabb árfolyama minden bizonnyal kedvező hatással lesz a piacokra, még ha csak rövid időre is - mondták az UBS elemzői.

A pénzügyi szektor is jól teljesít, az Aegon papírjai 3,4 százalékkal emelkedtek, a Banco Santander részvényei pedig 2,2 százalékkal drágultak - mindkét részvény árfolyamát részlegeladásokról származó információk hajtották.

A BP részvényei ugyanakkor továbbra is mélyrepülésben vannak: a papírok 3,1 százalékkal estek Londonban.

Az esés oka az lehet, hogy a Sunday Times szerint a vállalat egy 50 milliárd dolláros részvény- és kötvénykibocsátást tervez a szennyezés költségeinek fedezésére.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!