"A forint a régiós devizákkal párhuzamosan gyengült az elmúlt hetekben, így leginkább a kockázatoktól való elfordulást látjuk a folyamat mögött, mintsem valami speciálisan forintellenes akciót. A befektetők folyamatosan értékelik át a régió országainak egy-két éves, egyre kedvezőtlenebbnek tűnő növekedési kilátásait. Miután a régiós hatásokat véljük erősebbnek, így a társdevizák erősödése a forintnak is segíthet. Magyarországnak a régió más országaihoz képest sokkal nagyobb problémát okoz a gyengülő deviza, a felhalmozott hatalmas devizahitel-állomány miatt" - véli a Generali Alapkezelő makrogazdasági elemzője.

Vizkelety Péter aláhúzza: sokkal jelentősebb stabilizáló erőt jelentene, ha a kormányzat valódi reformértékű lépéseket jelentene be és azok végrehajtását szoros határidőkkel meg is kezdené. "Sokszor mondtuk már, hogy nincs idő tovább várni a reformokkal, ez most hatványozottan igaz" - érvel a szakember.

"Az MNB három dologra figyel alapvetően, ebből kettő (infláció és növekedés) alacsonyabb kamatszintet indokolna. A harmadik és talán a legkényesebb kérdés jelenleg a pénzügyi közvetítő rendszer stabilitása és a tőkeáramlások folytonossága. Itt látjuk a régió más országaihoz képest a legnagyobb eltérést. Stabilitási szempontból a fájdalomküszöb közel lehet, ami a forint árfolyamát illeti, így a kamatcsökkentés lehetőségei eléggé beszűkültek. Itt is hangsúlyozzuk, hogy inkább kormányzati lépésekre lenne szükség, illetve a kormány és a jegybank együttes fellépése lehetne igazán hatásos" - tette hozzá Vizkelety.

Az elemző jegybanki kamatemelésre nem számít, az ugyanis a monetáris tanács hitelességvesztését okozná. Ha lesz jegybanki intézkedés, az inkább más formában jelenhet meg.

A gyengébb árfolyam valóban komoly versenyképességi tényező, segítheti az exportorientált vállalkozásokat, de a túlzott gyengeség és a nagy volatilitás egy túlzottan gyenge árfolyam, valamint a hirtelen devizamozgások stabilitási problémákat vetnek fel és kiszámíthatatlanságot okoznak a vállalatok és a lakosság számára egyaránt - véli Vizkelety.

Az elemző szerint jelenleg nehéz volna megmondani, milyen euróárfolyam lesz a magyar gazdaság egyensúlyi árfolyama, ám úgy véli, hogy versenyképességi szempontból mindenképpen a korábban szinte konszenzusnak tartott 250-es szintnél gyengébb kurzus lenne kedvező. Látva azt, hogy a jelenlegi árfolyam milyen kockázatokat hordoz magában, 250 és 300 között lehet az igazság. Ám addig el is kell jutni, először tehát a jelenlegi nehéz helyzetre kell a megfelelő válaszokat megadni, minél gyorsabban - hangsúlyozta a Generali Alapkezelő makrogazdasági elemzője.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!