A tőzsdei kereskedés időleges felfüggesztéséig zuhantak az indiai részvényárfolyamok és két hónapos mélypontra esett a rúpia dollárárfolyama, miután a pénzpiaci hatóságok a nemzetközi alapok tevékenységét korlátozó új szabályok bevezetését helyezték kilátásba. A mértékadó BSE Sensex index 9,2 százalékos gödörben is járt, az indiai valuta pedig 1,6 százalékkal gyengült a dollárral szemben. Később a tőzsdemutató némileg korrigált, és veszteségének felét ledolgozta. A helyi pénz- és tőkepiaci felügyelet azt tervezi, hogy határt szab az olyan határidős üzleteknek, amelyek kezdeményezői névtelenek maradnak. A lépést az az aggodalom motiválja, hogy az ilyen befektetők - amelyek szinte kizárólag nagy nemzetközi társaságok - csak tovább fújják az indiai tőzsdén idén kialakulni látszó buborékot. A Sensex 2007-ben megdöntötte korábbi rekordját és a rúpia 12,5 százalékkal erősödött a dollárral szemben. Ez megdrágítja az exportot, ami egy ponton a tőzsde megtorpanásához, s ezzel a buborék kipukkadásához vezethet. A felügyelet bejelentése 100 milliárd dollárral vágta meg az indiai tőzsde kapitalizációját és általános pánikot keltett a befektetők körében. Sokan ugyanis úgy vélik, hogy az indiai a lépés csak az első lesz abban a sorban, amelyben az ázsiai országok hatóságai egymás után szigorítják a tőzsdei szabályokat, hogy megelőzzék a befektetési buborékok kialakulását. Ezek részben már elkezdődtek felfúvódni, ami már most is növeli az inflációt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!