A Magyar Telekomot másolja a Deutsche Telekom

A Magyar Telekom tegnapi bejelentéséhez hasonlóval örvendeztette meg anyavállalata, a Deutsche Telekom is részvényeseit. A német cég növelné osztalékát.
Napi.hu, 2015. február 26. csütörtök, 10:19
Fotó: Reuters

A Magyar Telekom tegnap este jelentette be, hogy két év nemfizetés után jövőre újra osztalékfizetést tervez. Anyavállalata, a Deutsche Telekom ma hasonló hírekkel kedveskedett részvényeseinek. A negyedik negyedéves gyorsjelentés nyilvánosságra hozásával párhuzamosan bejelentette, a 2014-es év után az előző évhez hasonló, 50 centes osztalék kifizetését tervezi, azonban azt is közölte, hogy a következő években ez az összeg nőni fog, párhuzamosan a cég szabad készpénzáramlásának emelkedésével.

A német cég közlése szerint úgy tervezik, hogy a 2015 és 2018 közötti időszakban szabad készpénzáramlásának növekedési üteme éves szinten 10 százalék lesz a 2014-es 4,14 milliárd eurós bázisról.

A legfontosabb számunkra a növekedés - mondta Tim Höttges, a cég vezérigazgatója a jelentés kapcsán a Reuters tudósítása szerint. Hozzátette, a társaság eközben folytatja beruházásait a hálózatfejlesztése. A növekedés motorjának a következő években a T-Mobile US-t és a T-Systems-et szánják, s az üzleti ügyfelek kiszolgálásának a fejlesztését.

A tavalyi év után tervezett 50 centes osztalékfizetéssel a cég részvényeinek osztalékhozama 3,4 százalék körüli, ami valamivel elmarad a 3,9 százalékos iparági átlagtól.

A kedvezőnek is tekinthető hírek ellenére a cég részvényei a kereskedés első órájában egy százalékot meghaladó mértékben estek. A hírügynökség által idézett egyik frankfurti brókercég kommentárja szerint hiába biztatóak a társaság hároméves tervei, a részvény már nagy dráguláson van túl az elmúlt időszakban, s a tavalyi számok és az idei előrejelzések egy kicsit óvatosabbak a vártnál, így nem meglepő a befektetők részéről a profit-realizálás.

A Deutsche Telekom előrejelzése szerint idei szabad készpénzáramlása 4,3 milliárd euró lehet, ami ugyan növekedés tavalyhoz képest, de jóval kisebb az egy évvel korábban remélt 6 milliárd eurónál. Az akkor becsült értéktől azért tért el lefelé a cég, mivel most már komoly beruházásokat terveznek a korábban eladni szándékozott amerikai cégeikben.

A cég negyedik negyedéves gyorsjelentése egyébként kedvezőbb adatokat tartalmazott az elemzők által vártnál. A szakértők átlagosan 4,37 milliárd eurónyi EBITDA-ra számítottak, ez ehhez képest 4,44 milliárd euró lett, ami 9,5 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK