A Matáv nem pályázik a BTC-re (új)

A Matáv nem vesz részt a bolgár telefontársaság (BTC) privatizációjára kiírt tenderen - derül ki a társaság közleményéből. A Matáv az elmúlt hónapban alapos, mindenre kiterjedő üzleti és kockázati elemzésnek vetette alá a társaságot, illetve a bolgár távközlési piacot. Megfigyelők szerint a Deutsche Telekom nehéz helyzete is az akvizíció ellen szólt.
NAPI, 2002. június 11. kedd, 13:09

A bolgár telefontársaság privatizációjára 2002. április 4-én írt ki tendert a bolgár kormány. A Matáv érdeklődését felkeltette az ajánlat, ezért megvásárolta a tenderanyagot és szakértői május 13. és 17. között elvégezték a cég átvilágítását. A rendelkezésre bocsátott adatok értékelése során a Matáv vizsgálta a BTC eredményeit, fejlettségét, a további beruházások szükségességének mértékét, valamint a piaci környezetet.
Az értékelés rámutatott, hogy a BTC versenyképességének megerősítése, valamint a gazdaságos üzletmenet biztosítása a vezetékes szolgáltatások területén nagyon komoly szervezeti-működési átalakítást, technológiai fejlesztést, a vételáron felül további jelentős beruházást követel meg. A BTC megvásárlásához kapcsolható 3. GSM licence lehetősége pedig csak korlátozott előnyöket jelent.

További nehézségeket vet fel, hogy a vállalat privatizációjának időpontja várhatóan egybeesik a bolgár távközlési piac 2003. január 1-ei liberalizációjának kezdetével, így a szervezeti átalakítást, az üzleti tervek módosítását, az infrastrukturális korszerűsítést olyan környezetben kellene végrehajtani, ahol sem a piaci, sem a szabályozói feltételek nem kiforrottak még.

Mindezeket figyelembe véve a Matáv vezetése úgy döntött, hogy a pályázat első fordulójának június 10-i határidejére nem nyújt be ajánlatot a Privatizációs Ügynökséghez. A bolgár távközlési piacon egyelőre nincs másik - a Matáv számára kedvező - akvizíciós ajánlat, de a Matáv a jövőben tovább vizsgálja a regionális terjeszkedési lehetőségeket.

Elemzők korábban már számoltak ezzel a lehetőséggel, hiszen a súlyos adóssággal, s részvényárfolyamának mélyrepülésével szembenéző anyacég, a Deutsche Telekom (DT) részvényesei valószínűleg nem fogadtak volna kitörő örömmel egy újabb akvizíciót, hiszen pont a korábbi terjeszkedési politika tehető felelőssé a német cég mostani nehéz helyzetéért. A DT tulajdonosainak várható reakcióját figyelembe vevő döntés független attól, hogy egyébként valószínűleg racionális lépés lett volna a bulgáriai akvizíció, hiszen a volt szocialista országokban történt bevásárlások (Macedónia, Magyarország) jó döntésnek bizonyultak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK