A meggazdagodás aranyszabályai kisembereknek

Néhány egyszerű befektetési alapelv betartása még a laikusoknak is szép vagyonkát hozhat.
Komócsin Sándor, 2006. december 12. kedd, 11:43
Fotó:

Minden megtakarítás első számú alapszabálya a Fortune magazin összeállítása szerint, hogy nem mindegy mikor kezd hozzá az ember. Ezt a következő számpélda illusztrálhatja a legjobban. Az 'A' játékos 22 éves korától kezdve 10 éven át havi 100 dollárt tesz félre, míg a 'B' játékos 32 éves korától kezd ugyanígy spórolni, és 64 éves koráig nem is hagyja ezt abba. Mindkettőjük megtakarítása évi 8 százalékkal nő és mindketten 64 éves korukban vonulnak nyugdíjba. A versenyt A nyeri, mivel a korán kezdett kamatos kamatozásnak köszönhetően ekkor 234 600 dollárja lesz a bankban, míg B-nek csak 177 400. Ez az összevetés önmagáért beszél.

Főállású tőzsdespekulánsok jó tanácsa, hogy akinek rendes, becsületes alkalmazotti munkaköre van, az ne vásároljon részvényeket, hanem inkább tegye megbízható befektetési alapokba a pénzét. Más szóval bízza a hozzáértőkre, ezzel foglalkozókra, hogy kialakítsák részvényportfólióját.

Ha valaki mégis maga akar játszani az értékpapírpiacokon, annak érdemes odafigyelnie arra az örök igazságra, miszerint még a legjobb alapkezelőknek is szinte megoldhatatlan feladatot jelent a tőzsdeindexek legyőzése. Célszerű ezt elkerülni, aminek az a legjobb módja, hogy kialakítunk egy befektetési portfóliót, majd évente egyszer felülvizsgáljuk és újjászervezzük azt. Itt a hüvelykujj szabály az, hogy az eltelt időszak nyertes papírjait hagyjuk ki, mert azok minden bizonnyal befutották már aktuális emelkedő pályájukat, és helyettük vegyünk be alacsonyan álló részvényeket, körvényeket, mert azok jó eséllyel nekilendülhetnek a következő időszakban. Ez nem más, mint az olcsón venni, drágán adni aranyszabályának befektetői értelmezése.

Végül még egy az életkorral összefüggő jó tanács: minél több ideje van hátra valakinek a nyugdíjig, annál több kockázatot vállalhat. Ha végtelenül le akarjuk egyszerűsíteni, akkor a következő a teendő: vonjuk ki az életkorunkat 120-ból, és ennyi százalékban tartsunk kockázatos értékpapírokat, elsősorban részvényeket, a többiben pedig biztosan fialó papírokat. Lényegében ugyanezt a szabályt alkalmazzák az úgynevezett life-cycle fundok, amelyek automatikusan a befektetőik életkorához igazítják személyre szabott portfólióikat, idősebb ügyfeleiknél felülsúlyozva a kockázatmentesebb elemeket.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK