A Mol eladta a stratégiai gáztárolós cégét

A Mol Nyrt. megállapodást írt alá a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetséggel (MSZKSZ), valamint az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt.-vel a stratégiai gáztárolót tulajdonló MMBF Zrt.-ben lévő tulajdonrészének eladásáról - közölte az olajcég a BÉT honlapján kedden.
MTI-Eco, 2013. október 8. kedd, 09:23
Fotó: Napi.hu

A megállapodás értelmében a magyar állam közvetve, az MFB-n keresztül 51 százaléknyi részesedést szerez a stratégiai gáztárolót tulajdonló társaságban. A fennmaradó 21,46 százaléknyi Mol-részesedést pedig az MMBF-ben eddig is kisebbségi tulajdonos MSZKSZ vásárolja meg.

A közlemény szerint a 2013 márciusában a Mol MMBF Zrt.-ben lévő tulajdonrészének értékesítéséről aláírt szándéknyilatkozatnak megfelelően az értékesítési ár alapját független könyvvizsgálók bevonásával történt vagyonértékelés képezte. Az értékesítés a Mol és az MMBF közötti hitelek teljes rendezésével együtt történik. A tranzakció teljes mértékben készpénz alapú, zárása az év végéig várható.

A megállapodás illeszkedik a Mol profiltisztítási stratégiájába, amely szerint a csoport fő üzleti tevékenységeire kíván koncentrálni. A társaság a tranzakcióból befolyó összeget a fő tevékenységi körébe tartozó területeken magas megtérülésű projektekre fogja fordítani.

Az MMBF üzemelteti az Algyőn 2009-ben létesült, 1,9 milliárd köbméter kapacitású gáztárolót, amely Magyarország biztonsági gázkészletén felül kereskedelmi célú készleteket is tárol.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK