A Mol Norvégiában terjeszkedik

A Mol-csoport Norvégiában bővíti tevékenységi területét, miután adásvételi szerződést kötött az Ithaca Petroleum Ltd-vel az Ithaca Petroleum Norge (IPN) 100 százalékos tulajdonrészének megvásárlásáról, a cég vételára 60 millió dollár - közölte a Mol a tőzsde honlapján pénteken.
MTI-Eco, 2015. április 24. péntek, 09:02
Fotó: Reuters

A közlemény szerint ez a jövőbeli szénhidrogén találatok esetén maximum további 30 millió dollárral növekedhet, az akvizíciót a csoport teljes egészében működési cash-flow-ból finanszírozza. A tranzakció zárásának további feltétele a norvég szénhidrogén és energiaügyi minisztérium jóváhagyásának megszerzése.

A tájékoztatás szerint a felvásárlás összhangban áll a Mol kutatási-termelési stratégiájával, csökkenti a portfolió országkockázati kitettségét és értékteremtő módon bővíti a nemzetközi kutatási-fejlesztési portfóliót.

A közlemény szerint az IPN portfóliója 14, a norvég kontinentális talapzaton található tengeri licencből áll, amelyekből az IPN három licenc operátora. A többségében kőolajat tartalmazó portfolió nettó 600 millió hordó-olajegyenértéket (MMboe) meghaladó, kockázattal nem súlyozott földtani vagyont foglal magában.

A vállalt munkaprogram 3 kutatófúrás lemélyítését tartalmazza 2015-ben és 2016-ban. A területen nagy tapasztalattal rendelkező IPN kutatási csapat átvétele szintén az ügylet része.

Közölték, a tranzakció megvalósítása kiváló lehetőséget jelent a Mol számára a Norvégiába történő belépésre,
az északi-tengeri jelenlét kiterjesztésére és a nemzetközi kutatási portfolió kiszélesítésére. A Mol célja a norvégiai portfolió bővítése és további eszközök, licencek megszerzése az IPN bevonásával. Az IPN operátori előminősítéssel rendelkezik Norvégiában, így a cég megvásárlása nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a Mol a térség elismert tengeri operátorává válhasson - írták.

A Mol-csoport az észak-tengeri régión kívül a kurdisztáni régióban, Pakisztánban, Oroszországban, Kazahsztánban és a kelet-közép-európai régióban is kutat, illetve termel.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

nemhiszem, 2015.04.24 09:36

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

unorti, 2015.04.24 09:07

jó hír ..,csak kevés a magyar tulajdon a mól-ban ...,kb 30 % ,25 állam ,5 magánszemélyek ..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html