A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 114,58 pontos, 0,61 százalékos emelkedéssel, 18 774,87 ponton zárt, miután az első fél órát még a felszín alatt töltötte az irányadó mutató. A magyar tőzsde a régióban a jobbak közé tartozott hétfőn, és a tengerentúli, valamint nyugat-európai piacok gyengélkedése sem húzta vissza a negatív tartományba. A forgalom azonban ezúttal sem verdeste az eget, mintegy 7 milliárd forint körül alakult. Ezúttal azonban az OTP mellett a Mol és az Mtelekom papírjaira is milliárdos nagyságrendben születtek kötések.

A blue chipek árfolyamai vegyesen változtak, az OTP-részvény fél százalékot veszítve 4280 forintig ereszkedett, az Mtelekom pedig 0,8 százalékkal 389 forintig gyengült. A távközlési részvény vérszegény teljesítménye némiképp meglepő annak fényében, hogy elemzői várakozások szerint most már inkább fölfelé várható elmozdulás az árfolyamban; a KBC Securities szerint az osztalékrally akár a 450 forintig is repítheti a papírt, ha az elmúlt négy évben megfigyelhető minta ezúttal is ismétlődik.

A Richter viszont hasonló mértékben 37 950 forintig drágult - a kisebbik gyógyszercég, az Egis hajszálnyi pluszban fejezte be a kereskedést. Noha a magyar részvényeket általánosságban fokozott óvatossággal kezelnék, az Erste Bank elemző csapata által a régióban leginkább vételre javasolt 10 részvény között ennek ellenére egy magyar részvény a Richter is helyett kapott, 30 százalék feletti felértékelődési potenciállal.

A Mol több mint 2 százalékkal legutóbbi záróára fölött, 18 295 forinton forgott a nap végén, úgy, hogy 18 345 forinton is járt - dacára annak, hogy friss hír nem befolyásolhatta a befektetőket. Ráadásul az olajcég papírját több mint 2 milliárd forint értékben adták-vették.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!