A 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 0,06 százalékos emelkedéssel 10 255 pontra,  a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 0,96 százalékkal 2303 pontra, az S&P 500-as mutató 0,41 százalékkal 1103 pontra emelkedett.

A húzóerő ezúttal az energia és a technológiai szektor volt, az indexek emelkedését viszont visszafogta a pénteken megjelenő májusi munkanélküliségi adatokat megelőző várakozás.

Csütörtökön az euró rövid időre elolvasztotta az amerikai részvények nyereségét, amikor 1,22 dollár alá esett a zöldhasúval szembeni árfolyam, de a június elsején elért négyéves mélypontja felett tudta tartani magát. Ez továbbra is az európai gazdaság körüli bizonytalanság eredménye, hiszen elemzői vélemények szerint a PIIGS országokat (Portugália, Olaszország, Írország, Görögország és Spanyolország) érintő jelentősebb rossz hír bármilyen, egyébként pozitív amerikai hír hatását tompíthatja.


A Dow Jones Ipari Átlag szerény nyereségét a Cisco Systems 1,6 százalékos drágulásának köszönhette a Marketwatch szerint. Az S&P 500-ban pedig a technológiai és a nyersanyagipari szektor volt az indexben szereplő 10 iparág közül a húzóerő.


A nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta határidős jegyzése 74,61 dollárra emelkedett a New York-i árupiacon (NYMEX), míg az arany unciánkénti ára 1210 dollárra esett.


A csütörtökön közölt makroadatok közül a szolgáltatóipari ágazatok továbbra is bővülést mutattak és az ipari megrendelések is nőttek áprilisban, míg a munkaügyi központ szerint az első ízben munkanélküli segélyért folyamodók száma 10 ezerrel 453 ezerre csökkent az elmúlt héten. Emellett az ADP által közölt adatok alapján a versenyszféra 55 ezer állást teremtett májusban.


Elemzői vélemények szerint ezek az adatok megerősítették azokat a feltevéseket, hogy az amerikai gazdaság kezd magához térni, de a gyorsabb növekedéseket általában kísérő inflációs nyomás nélkül.


Az USA-ban pénteken közlik a sokak által várt májusi foglalkoztatási adatokat. Közgazdászok várakozásai szerint májusban több mint 500 ezer munkahely teremtődött. Amennyiben ez így lesz, akkor ez a növekedés az elmúlt 26 év legnagyobb emelkedését tükrözné - jegyzi meg a Marketwatch.


Eközben azonban Ben Bernanke, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke csütörtökön aggasztónak nevezte a magas munkanélküliséget a gazdaság stabilizálódása mellett.

Emellett a Fed részéről a szigorítást szorgalmazó hangok is erősödnek. A Kansas City-beli Fed elnöke, Thomas Hoenig az alapkamat 1 százalékra történő emelését szorgalmazta a nyár végére. Hoenig kijelentését megelőzően az atlantai Fed elnöke, Dennis Lockhart beszélt arról, hogy a kamatemelés ideje „közeleg".

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!