A nap fekete báránya Budapest volt

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1,8 százalékos csökkenéssel 20 953 ponton zárt kedden. A részvénypiac forgalma 7,8 milliárd forint volt.
MTI, Napi.hu, 2015. szeptember 8. kedd, 18:50
Fotó: MTI/EPA

Valamennyi vezető részvény gyengült az előző napi záráshoz képest. Ballai Zoltán, a Raiffeisen Bank üzletkötője az MTI-nek elmondta: egész nap jól tartotta magát a BÉT, de a nap végére "elfáradt" és szűk 2 százalékos mínuszban zárt.

Az üzletkötő szerint a magyar részvénypiac volt a nap "fekete báránya", aminek oka esetleg az lehetett, hogy a befektetők alulsúlyozhatták a magyar részvényeket. Főleg délután 3 óra után jött egy nagyobb eladói nyomás, ami a két legaktívabb papírt, az OTP-t és a Richtert érintette. A Mol kereskedésére rányomta bélyegét az a reggeli hír, hogy a teszt eredménye rosszabb lett a vártnál, emiatt egész nap nyomás alatt volt a magyar olajpapír. A Magyar Telekom árfolyama nem változott érdemben.

A Mol a tőzsde honlapján kedden bejelentette, kisebb lehet a korábban feltételezettnél a kurdisztáni régióban elhelyezkedő Akri-Bijeel blokkjának szénhidrogén tartalma, ezért minimálisra csökkentik a beruházásokat az év hátralévő részében. Közölték azt is, hogy az Akri-Bijeel blokk végleges független szakértői jelentésének eredményét szeptember közepére várják. A jelentés befejezése várhatóan az Akri-Bijeel blokk korábbi beruházásainak leírását eredményezi a 2015. évi harmadik negyedéves pénzügyi jelentésben. Az Akri-Bijeel blokk aktuális, teljes könyv szerinti értéke, a Mol-csoport IFRS-mérlegében, 440 millió dollár.

A Mol árfolyama 2,7 százalékkal 13 335 forintra zuhant 4,9 milliárd forintos forgalomban. Az OTP-részvények 0,9 százalékot vesztettek értékükből, így 5399 forinton zártak, forgalmuk 1,6 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom 0,5 százalékkal 391 forintra gyengült, forgalma 35,6 millió forint volt. A Richter 2,8 százalékos veszteséggel 4110 forinton zárt 1,2 milliárd forintos forgalmat követően.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK