Október 15-től megszűnik a Nasdaq, a Softbank és több japán brókercég által közösen létrehozott Nasdaq Japan. E vállalkozás nem volt igazán sikeres, hiszen az elmúlt két évben veszteséget halmozott fel, ráadásul a megcélzott cégek kétötödét sem sikerült sikerült rábírni az elektronikus tőzsdén való megjelenésre. A Nasdaq rosszkor akart terjeszkedni, hiszen amikor döntés született a japán startról, még javában tartott az amerikai tőzsdei fellendülés, ám a börze elindításakor már korrekciós piac fogadta az új szereplőt, aminek ráadásul most sem látszik a vége. A Nasdaq saját bevallása szerint a kezdeti, 1,2 milliárd dolláros befektetésén felül nem veszített a japán kalandon. Az elektronikus kereskedési rendszerének globálissá történő kiterjesztésében érdekelt Nasdaq a távol-keleti fiaskó után Európára koncentrálna, ami az eddigiek alapján nem jó ómen a kontinens börzéi számára. A cég korábban sikertelenül próbált meg együttműködni a London Stock Exchange Plc-vel és a frankfurti tőzsdét működtető Deutsche Börse AG-vel. A tavaly márciusban 63 millió dollárért megvásárolt brüsszeli Easdaq-kal sem mennek túl jól a dolgok. Akkor még - együttműködve a tengerentúli és a japán Nasdaq-kal - nonstop globális kereskedés beindításáról volt szó, ám a start után 14 hónappal csupán 73 papír forgott, s több részvény kereskedését fel is függesztették.
QP | Quality Placement

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!