Az euró ugyan több mint egy százalékkal erősödött a kedd esti, 2006 óta először elért mélypontokról a dollárral szemben, szakértők újabb, a közös deviza elleni spekulációk veszélyére figyelmeztetnek. Elemzők szerint a német felügyelet egyoldalú tiltása, amellyel korlátozta a dél-európai kitettségekkel rendelkező német bankrészvények, valamint az eurózónás államkötvények és CDS-ek kereskedelmét, az eurót fokozott shortolásához vezethet. A BaFin intézkedése ráadásul egy egész Nyugat-Európára kiterjedő korlátozás életbe lépését vetíti előre. Egy ilyen döntés azonban csak a térség kilátásainak bizonytalanságát erősíti, annak ellenére, hogy az európai pénzügyminiszterek által nemrég elfogadott 750 milliárd eurós pénzügyi csomag épp ezt a látszatot kívánta megcáfolni, illetve az az üzenetet próbálta közvetíteni, hogy az európai döntéshozók uralják a Görögország költségvetési válsága nyomán kialakult helyzetet. Az európai parketteken a bankszektort támadták a leginkább, de a kockázatkerülési hajlandóság megugrása az árupiacokon - s így a nyersanyagipari cégek részvény-árfolyamának alakulásán - is meglátszott. Az olaj árfolyama újra 70 dollár alá süllyedt, az arany jegyzése a nemrég elért csúcsok alá húzódott vissza. New Yorkban erős kezdés után még a kedden tapasztaltnál is nagyobb visszaesés következett, a kereskedés első harmada után a DJIA 0,8, az S&P 500 0,7, a Nasdaq pedig 0,9 százalékos mínuszban volt annak ellenére, hogy mind a kereskedelmi szektorban napvilágot látott gyorsjelentések, mind a szerdán publikált amerikai makroadatok jobb időkben elegendők lettek volna a vételi kedv erősítéséhez.
QP | Quality Placement

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!