Schobert Norbert eldöntötte: ősszel nyílt részvénytársasággá alakítja cégét - írja a Borsonline.hu-t idézve az Index. A lapnak a fitneszüzletember elmondta: a Norbi Update most nyáron lesz tízéves, ez is közrejátszott a döntésében. "Nem beszélve arról, hogy tőkét szeretnék bevonni a további fejlesztések érdekében. Én ugyanis nem vagyok milliárdos, noha a cég sokat ér" - mondta Norbi.

A tőzsdére vitel ellenére a cég irányítását nem tervezi átadni: "arra nagyon figyelek, hogy a részvények többségét magamnál tartsam, maximum negyvenkilenc százalékot teszek mások számára megvásárolhatóvá". Schobert Magyarország legnagyobb tőzsdei szakértő cégét kérte fel, hogy segítsen a folyamat előkészítésében.

"Az elmúlt két év a mi sikersztorink, kitartó munkával haladunk felfelé. A bolti forgalom háromszáz százalékkal nőtt egy év alatt, jelenleg közel száz franchise üzletünk van, hetente újat nyitunk, és másfél év alatt megtérül a befektetőknek" - sorolta, miért lesz jó Update-részvényt venni, megemlítve azt is, hogy jelen vannak Szlovákiában, és készülnek más szomszédos országokba is.

Három cég maradt talpon

A hatályos cégbírósági adatok szerint jelenleg három működő cégben tulajdonos Schóbert (sic!) Norbert: a Black-Org Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt.-ben, valamint feleségével Schóbert Rékával (Rubint Rékával) együtt a Norbi Update International Kereskedelmi Kft.-ben (NUI) és az Update Cafe Kereskedelmi és Szolgáltató Bt.-ben - derül ki az Opten cégtárának adataiból.

A NUI-t négymillió forint jegyzett tőkével 2010 áprilisában jegyezték be, fő tevékenysége immateriális javak kölcsönzése, de emellett számos más tevékenységet is folytat, így például élelmiszer-, pékáru- és ital-kiskereskedelemmel, éttermi, mozgó vendéglátással, sport és szabadidős képzéssel, testedzéssel foglalkozik. Nettó árbevétele 2011-ben az előző évi 134,4 millióról 478,8 millió forintra nőtt, az adózás előtti eredménye pedig 2,1 millióról 5,2 millió forintra - olvasható a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium e-beszámoló portálján közzétett beszámolóban.

A NUI mérleg szerinti eredménye forintra pontosan megegyezik 2010-ben és 2011-ben, míg azonban tavalyelőtt 1 millió 968 ezer forint nyereséget mutatott az egyenleg, tavaly már ugyanekkora összegű veszteséget. A cég eszözeinek értéke 26,9 millióról 2011-re 133,7 millióra nőtt, a kötelezettségállománya pedig 21 millióról 129,7 millióra.

Végrehajtás indult a Black-Orggal szemben

A húszmilliós alaptőkéjű Black-Org jogelődjét, a New Update Worldwide Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt.-t 2006 novemberében jegyezték be, később Update Magyarország Zrt. néven működött, 2011 januárjától pedig Black-Org-ként - derül ki az Opten adataiból. Fő tevékenysége flm-, videó-, televízióműsor-gyártás, de mellette foglalkozik sport- és szabadidőképzéstől az élelmiszer kis- és nagykereskedelmen át a reklámügynökségi tevékenységig számos más dologgal is.

A cégbírósági adatok szerint a céggel szemben 2011. szeptember végén végrehajtást rendeltek el, amely még most is hatályban van. A Black-Org nettó árbevétele tavaly 35,6 millióra csökkent az előző évi 141,2 millió forintról, üzemi tevékenysége 894 ezer forint után 2011-ben 21 milliós veszteséget termelt. Tartozása december végén meghaladta a 15 millió forintot.

A szentendrei székhelyű Update Cafenak tavaly nem volt árbevétele, az előző évben még 9,7 millió forint. A mérleg szerinti eredménye tavalyelőtt 792 ezer, tavaly pedig 187 ezer forint mínuszt mutatott. A 2007-ben alapított bt.-ben a Schóbert házaspár 2008-ban, illetve 2009-ben lett bel-, illetve kültag. A bt. saját tőkéjét rég elvesztette, 2011 végén mínusz 5,3 milliót mutatott a mérleg.

A fitneszguru tizenegy cégben volt közvetlenül érdekelt

A fitneszguru a jelenleg is működő cégei mellett nyolc másik cégben volt tulajdonos vagy vezető tisztségviselő közvetlenül, további négyben pedig cégein keresztül közvetve érdekelt. Ezekből vagy kilépett, vagy megszűntek végelszámolással, illetve felszámolással.

Jelenleg is felszámolás alatt áll a 2009 januárjában létrehozott, csomagküldő, internetes kiskereskedelemmel foglalkozó Garix Nagykereskedelmi és Webáruház Kft., amelyből 2010 februárjában szállt ki Schóbert Norbert.

Csúfos véget ért a Schóbert Norbert résztulajdonában lévő Norbi Egészségkonyha Ételházhoz-szállító Kft., az előre csomagolt ételeket kiszállító cég soha nem működött nyereségesen, felszámolással törölték 2009-ben.

Szintén felszámolással törölték 2009-ben a Schóbert Norbert résztulajdonában lévő Darapa Consult Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-t (korábbi nevén Fitness Hungary), amely film- és videógyártással, műsorkészítéssel foglakozott és "máshova nem sorolt gazdasági szolgáltatást" nyújtott.

Végelszámolással törölték 2001-ben a Budapest, Ráday utcai székhelyű Norbi Aerobic Studió Sportszolgáltató Bt-t, és törölték a szintén sporttevékenységet folytató Moveland Sport, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-t is 2002 október végén. Az utóbbi, mindössze húsz hónapot működő cég székhelye a Bank Centerben, egyik telephelye pedig a Mammut 2 bevásárlóközpontban volt.

Felszámolás alatt áll a szentendrei székhelyű Holdfény Ételfutár Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. is, amelyet 2005-ben Norbi New Update néven alapítottak, később pedig Norbi Update Ételfutár néven tevékenykedett 2008 májusáig. Schóbert Norbert 2010 januárjában szállt ki a cégből, a felszámolási eljárása pedig 2011 áprilisában indult el.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!