A Federal Reserve júniusi ülésének jegyzőkönyve csalódást okozott, mivel a nyíltpiaci bizottság tagjai szóba sem hozták a részvénypiacokra korábban jótékonyan ható pénzpumpálást, a QE3-at, és nagy volt a rettegés a ma nyilvánosságra hozandó második negyedéves kínai GDP-vel kapcsolatban is (az elemzők egyöntetű várakozása szerint évek után először eshet a kínai növekedés 8 százalék alá). Az európai adósságválságban a német alkotmánybíróság ESM-mel kapcsolatos habozása, valamint a perifériaországok (és a piaci keresletük) vergődése jelenti a nagy kockázati tényezőt.

Végül a frankfurti DAX megúszta egy félszázalékos visszaeséssel, miközben a londoni FTSE-100 1 százalékot vesztett a szerdai záráshoz képest, a párizsi CAC-40 pedig 0,7 százalékot esett. A madridi IBEX-35 2,7 százalékos zuhanással reagált a spanyol kormány recessziós spirált még jobban megerősítő újabb megszorításainak bejelentésére, de nem sokkal lemaradva követte a spanyol indexet a milánói FTSE MiB, amely 2 százalékot esett.

Londonban esett az egész nyersanyagtermelő- és a bankszektor is, de kiemelkedett a HSBC 2,4 százalékos értékvesztése, amely a pénzmosásban és terrorizmus-finanszírozsában való lehetséges közreműködése miatt komoly bírságot kaphat. Pozitív színfolt volt a váratlanul jó negyedéves árbevétellel előrukkoló Carrefour, amely így közel 7 százalékot emelkett Párizsban. Németországban a nagyobb bankok 3 százalék körüli visszaesése szúrt szemet.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!