Egyelőre úgy tűnik, igaza volt a legnagyobb befektetési bankok vezető startégáinak az év elején, az SP 500-as index oda kapaszkodott vissza, ahová azt az év elején várták. Az elemzők céláraiból számolt átlag január elején 1049 pont volt a vezető részvényindexre, ehhez képest a mutató már tegnapra szinte pontra teljesítette az lvárásokat az 1044 pontos záróárral. Az akkori Bloomber által készített összesítés szerint a legpesszimistább elemző a Barclay's-nál dolgozott, ő 874 pontra tippelte az SP 500-as index év végi értékét, a UBS stratégája viszont kirobbanóna optimista volt a saját 1300 pontos célárfolyamával.

Az 1049 pontos átlagos várakozás akkor 16 százalékos emelkedést jelentett volna éves szinten, ehhet képest kissé óvatosabbá vált az elemzői csapat. Most már csak 1022 pontra várják átlagosan az index év végi értékét úgy, hogy a Bloomberg felmérésből kiválasztott guruk közül egyedül a JPMorgan szakértője vár 1100 pontot.

A legtöbben 1050-1060 pontra várják a mutatót, a legpesszimistább jóslat is csak 900 pontról szól. Az 1022-es év végi célárfolyam  mintegy 2 százalékkal alacsonyabb a tegnapi záróértéknél, így ez alapján már nem nagyon érdemes beszállni arra számítva, hogy tovább menetel felfelé az amerikai részvénypiac.



Persze amekkora utat bejárt idén a mutató, könnyen lehetett volna találni ennél pesszimistább előrejelzés teljesülésére is példát, csak megfelelő időpontot kellett volna választani ennek közlésére. Az, hogy mennyire pontosan jósoltak a szakember, csak év végén dől el.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!