A főbb európai indexek közel 2 százalékos mínuszban zártak tegnap. A páneurópai Dow Jones Stoxx 600 az év eleje óta 11 százalékot veszített értékéből, a Morgan Stanley becslése szerint pedig az indexet alkotó cégek nyeresége idén több mint 15 százalékkal alacsonyabb lehet a tavalyi évben regisztráltnál. A csütörtöki pesszimista hangulatért a Bloomberg által megkérdezett üzletkötők elsősorban a vártnál gyengébb vállalati eredményeket okolták, elmaradt a konszenzustól a Rhodia, a Bayer és a Vontobel Holding negyedéves profitja. Ehhez jött még a japán ipari megrendelések nem várt visszaesése, ami a vállalati profitok további lassulása felé mutat a szigetországban. Az Egyesült Államokban publikált legújabb makroadatok csak rontottak a helyzeten; a tengerentúl gazdasága az elemzők által prognosztizáltnál kisebb - de a kormány várakozásaival megegyező -, 0,6 százalékos éves szintű növekedést ért el 2007 negyedik negyedévében. A kedvezőtlen GDP-adat tükrében már a korábbi előrejelzések is túlzónak tűnnek, amennyiben pedig a jelenlegi, lefelé módosított várakozások beigazolódnak, a Fednek be kell váltania ígéretét, miszerint a recesszió elkerülése érdekében újra csökkenti az irányadó kamatot.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!