A rubel gyengülése betett a piacoknak

A jó kezdést követően délután újra a bizonytalanság lett úrrá a részvénypiacokon, a magyar tőzsde sem volt kivétel, különösen az orosz kitettséggel rendelkező OTP és Richter szerepelt gyengén - írja a Portfolio.hu.
portfolio.hu, 2014. december 15. hétfő, 18:08
Fotó: Reuters

Bár mérsékelten optimista hangulatban telt a kereskedés első fele a nyugat-európai tőzsdéken, délután fordultak az indexek, újra az eladók kerültek fölénybe: a nyersolaj árfolyama ismét nyomás alá került, amely az energia- és az alapanyagszektort rántotta magával. Ebben a hangulatban az S&P 500 és a DAX is fontos szintekhez ért: előbbi a lélektanilag fontos 2000 pontos szintet és az 50 napos mozgóátlagot, utóbbi pedig a 200 napos mozgóátlagot teszteli.

A magyar piac is szenvedett, a nyugati hangulat romlása mellett, a BUX teljesítményére a kiújult orosz problémák is hatással voltak. A vezető hazai index átlag feletti, 13 milliárd forintos forgalom mellett 1,9 százalékot esett. Azonban így sem a hazai piac volt a sereghajtó, az RTS több mint 10 százalékot gyengült a rubel zuhanása miatt.

Itthon elsősorban az OTP volt a célpont, a bankpapír árfolyama annak ellenére esett 2,9 százalékot, hogy délelőtt Orbán Viktor miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy 2017-ig mérséklődhet a bankadó. A pénzintézet részvényeit ma részben az orosz hírek mozgatták (a rubel tovább szakadt).

Az orosz fizetőeszköz mélyrepülése miatt a Richternek is rossz napja volt, 1,7 százalékkal került lejjebb. A Magyar Telekom 1,4, a Mol pedig 1,5 százalékot esett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Tomi31, 2014.12.15 21:51

Igen tudom cefre, ez jó Oroszországnak.. minél szarabb a rubel annál jobban szárnyal az ország..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html