A spanyolok ellopták a show-t a görögöktől

Az EU/IMF paktumot támogató politikai párt, az Új Demokrácia győzelme ellenére a piacok figyelme Spanyolország felé fordult. A spanyol hozamok a pszichológiailag fontosnak tartott 7 százalék felett zártak, a madridi tőzsde pedig közel 3 százalékos mínuszban zárt.
NAPI, 2012. június 18. hétfő, 18:59
Fotó: Napi.hu

Hétfőn nem tartott sokáig a piacok megkönnyebbülése a paktumpárti görög párt, az Új Demokrácia győzelmét követően. A befetketők figyelme aránylag hamar Spanyolország felé fordult. A madridi részvényindex, az IBEX-35 3 százalékos veszteségben zárt, miközben a banki papírokra nehezedett nagy gyomás: a Bankia 9, a Bankinter 4,7, a Banco Santander 4,6, a BBVA 4,2 százalékot esett, miközben a tízéves hozamok 26 bázisponttal 7,13 százalékon zártak a Tradeweb adatai szerint. Az El Confidencial spanyol üzleti lap szerint a héten várható független átvilágítások eredménye azt mutatja majd, hogy az ibériai bankoknak 150 milliárd eurónyi forrásra lesz szükségük.

Ennek nyomán az olasz piac is nyomás alá került, a milánói FTSE MIB indexet 2,9 százalékos mínuszba taszítva. Az athéni ASE mutató a választási eredményeknek köszönhetően 3,6 százalékos pluszban zárt.

A főbb nyugat-európai indexek vegyes eredményeket produkáltak: az FTSE-100 0,2, a DAX 0,3 százalékos nyereségben zárt, míg a CAC-40 0,7 százalékos veszteséget könyvelhetett el. Stoxx Europe 600 indexe 0,1 százalékot erősödött.

Londonban a bankik visszahúzó erőt képviseltek: a Barclays 2,4, a Lloyds Banking Group 3,6, az RBS pedig 5 százalékot esett. Párizs a veszteségeit szintén a bankoknak köszönette: a Société Générale 4,3, a Credit Agricole 3,4, a BNP Paribas 4,4 százalékot gyengült. Frankfurtban az emelkedést az autógyártók segítették: a BMW és a Daimler egyaránt 2,1 százalékkal drágult.

Befektetők a jegybankoktól várnának lépést a helyzet megoldására piaci kommentek szerint, illetve szorosabb pénzügyi uniós integrációt erősítő lépéseket szeretnének látni, úgy mint például eurókötvényeket és bankuniót.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

SzaszaG, 2012.06.18 19:51

@kukoricajancsi:
:-)
Akkor legyen Német-Francia birodalom. Az angolok tojnak a fejükre, lassan már az se.
Egyébként a gyenge euro előnyeit azért élvezi a német gazdaság. Ezt például a délieknek köszönhetik. Ha felbomlana a zóna azzal nem spanyolország és görögország járna szerintem rosszul középtávon.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kukoricajancsi, 2012.06.18 19:46

@kukoricajancsi: Vereinigte Staaten von Europa:)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kukoricajancsi, 2012.06.18 19:43

@SzaszaG: Ha megkérdezel egy átlag német állampolgárt, akkor az egy fillért se adna a délieknek. Túlzás 4. Birodalmat emlegetni. Ha véletlenül létrejönne az USE (United States of Europa), akkor sem Németországé lenne a vezető szerep, hanem szerintem a német-angol-francia párosé...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

SzaszaG, 2012.06.18 19:19

Na ezeket mentse meg pénznyomtatás nélkül a kedves trojka. Darabokra hullik az egész hamarosan, ha nem lesz költségvetési unió. Komolyan csodálom a németeket. Ilyen közel még nem álltak a 4. Birodalom vezetéséhez.
Gondoljunk már bele! Mitől lenne alacsony a hozam? Munkanélküliség egekben, hiány szintúgy. Meg sem közelítik a célt. Hol vannak a strukturális kiigazítások? Bevételnövelés? Költségcsökkentés? Lrsz az még 10% is. Kivéve, ha költségvetési unió lesz vagy az ECB megveszi az összes adósságukat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html