Amennyiben a kormány az OTP számára kedvezően dönt, egy további, közvetett állami tulajdonban lévő pakettre is esélyes lehet a magyar bank, hiszen az ajánlat 92,55 százalékra szólt, s az nem osztható meg. Mint azt korábban hírül adtuk, az OTP Bank 700 millió koronás, mintegy 14 millió dolláros ajánlatot tett az IRB összesen 92,55 százalékos - állami, illetve állami tulajdonú vállalati kézben lévő - részvénycsomagjára, s ezenkívül ajánlatot tett a bank jegyzett tőkéjének emelésére is. Korábbi elemzői becslések összesen 1,5-2 milliárd koronára (8,8-11,7 milliárd forintra) taksálták az ajánlatot. A 69,56 százaléknyi, közvetlen állami tulajdonban lévő IRB-részvénycsomagból 65,52 százaléknak a szlovák pénzügyminisztérium, 4,04 százaléknak pedig a szlovák nemzeti vagyonalap a tulajdonosa. A bank emellett korábban a közvetetten állami tulajdonban álló pakettre is ajánlatot tett: az összesen 22,99 százaléknyi részvénycsomag tulajdonosa az állami kézben lévő Slovenská Poistovna biztosítótársaság, így egy, az OTP számára kedvező kormánydöntés után valószínűleg e rész is a magyar csoporthoz kerülhet. Az IRB további 7,45 százaléknyi részvényének tulajdonosai befektetési alapok, az OTP Bank ez utóbbit kivéve a bank összes részvényére tette az ajánlatot. Az OTP a sikeres akvizíció eredményeként 53 fiókból álló, országos hálózattal rendelkező pénzintézetre tehet szert, amely a szlovák bankok között a 4-5. helyet foglalja el.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!