A tech-szektor húzta fel Európát

A Wall Street-i erősödésnek és a technológiai papírok iránti keresletnek köszönhetően a pozitív oldalon zártak csütörtökön a nyugat-európai indexek, annak ellenére, hogy komoly eséssel kezdték a napot: a FTSE-100 0,2,a CAC-40 0,9 százalékkal hízott, míg a frankfurti DAX hét órakor 1,4 százalékos pluszban állt.
Kummer Krisztián, 2003. január 9. csütörtök, 19:00
Fotó:

A vezető nyugat-európai indexek kosarából a legnagyobb nyereséget tegnap a Suez francia közműcég papírja produkálta, mely zárásra 10,4 százalékkal növelte értékét. Bár a vállalat veszteségre számít a 2002. évét tekintve, a társaság tervei szerint adósságainak egyharmadát fogja törleszteni a közeljövőben vagyonának kiárusításával és költségcsökkentésekkel. A másik nagy durranást a német SAP okozta, aki közölte, hogy el fogja érni a korábbi 2002. évvel szemben támasztott profitcélját, vagyis a 21 százalékos nyereséget. A társaság részvényének kurzusa több mint 6 százalékkal emelkedett a frankfurti tőzsdén, de a rivális Infineon árfolyama is közel 5 százalékkal ugrott meg. A kiskereskedelmi papírok azonban többnyire veszítettek értékükből az öreg kontinensen, miután a William Morrison bejelentette, hogy felvásárolja a negyedik legnagyobb brit áruházláncot, a Safewayt. A vállalat részvényének árfolyama 14,4 százalékkal zuhant vissza, szemben a Safeway-ével, mely 20,2 százalékkal szárnyalt feljebb. A növekvő verseny miatti aggodalmak lehúzták a szektort: a Tesco-papír kurzusa 4,0, míg a német Metroé közel 3,5 százalékkal csökkent.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK