A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

Véglegesen még nem jelenthető ki, hogy nem indul el a negyedik mobilszolgáltató, annak ellenére, hogy igazak lehetnek azok a hírek, amelyeket a Napi Gazdaság írt meg − mondta lapunknak Kuti Ákos, az Equilor vezető elemzője. A szakértő értesülései szerint ugyanis egyáltalán nem biztos, hogy elfogadják a Magyar Posta Zrt. és az MVM Zrt.konzorciuma által alapított cég vezetőinek a felmondását. Sőt, ők úgy tudják, hogy azt kérték a MPVI Mobil Zrt. elnökétől és vezérigazgatójától, hogy a cég legyen kész az indulásra, mire döntés születik a frekvenciáról. (Lapunk értesülése szerint február végén tárgyalja a Kúria a negyedik mobiltelefon-társasággal kapcsolatos beadványt.)

A Magyar Telekom (MT) szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy milyen döntés születik, hiszen a legtöbb előfizetőt a Telekom veszíthetné el az új szolgáltató indulásával. Így természetes, hogy a piac örül minden olyan hírnek, ami arról szól, hogy nem lesz újabb versenytársa a MT-nek.

Kuti szerint a cég számára a legfontosabb kérdés az, hogy mekkora osztalékkal lehet számolni az elkövetkező időszakban. A piacon már 35−40 forintos részvényenkénti kifizetést áraztak be az elmúlt hetekben, a szakemberek többsége ez évre pedig reálisnak tartja még a részvényenkénti 50 forint kifizetését is, amiben csak az bizonytalanította el a piacot, hogy az anyacég Deutsche Telekom is vágott az osztalékán. Kuti szerint azonban az osztalék hivatalos mértékére még jó másfél hónapot legalább várni kell, addig pedig spekulációs céllal lehet vásárolni a Telekomot, a 350-es szinten már túl nagy kockázat nincs a papírban.

Kép: Napi grafikonok

Mostanában több dolog is sújtja a céget. Az idei évtől fizetnie kell a társaságnak az új közműadót is, ami 9−11 milliárd forint körüli terhet jelent majd, és ezt áremelésekkel nem is lesz képes ellensúlyozni a cég. A telefonadóval együtt így 29−31 milliárd forintnyi adóterhet kapott a Magyar Telekom 2013-ban, amelyek együttesen már nem teszik lehetővé, hogy jövőre is maradjon az 50 forintos osztalék. A szakértők többsége azonban 45, illetve rosszabb esetben 40 forint kifizetését még 2014-ben is lehetségesnek tartja. Kedvező fejlemény lehetne viszont még a negyedik mobilszolgáltató elkaszálásán felül, ha az Európai Bíróság kedvező döntést hozna a Robin Hood-adó ügyében. Ugyanakkor az elektronikus útdíjtenderen elérhető jó pár milliárd forintos profit már biztosan nem a Telekomhoz vándorol.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!