Kis forgalom mellett emelkedő tendenciával nyitott a BÉT, amelyet egyrészt segíthetett az is, hogy az S&P tegnap a piaci hangulatot élénkítő bejelentést tett, amely a subprime-válságból eredő veszteségleírások végét prognosztizálta, másrészt hozzájárulhatott az is, hogy a KSH közölte: az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 2008 januárjában 6,1 százalékkal nőtt. A befektetői aktivitás Budapesten egészen koradélutánig nem élénkült, ám a tengerentúli makroadatok nyilvánosságra hozatalát követően hirtelen megsokszorozódtak a kötések, és bár kezdetben meredek emelkedést idézett elő az inflációs adatok változatlanságáról szóló bejelentés - ami növelte a Fed kamatcsökkentésére bazírozók bizalmát -, később a fogyasztói bizalom nagymértékű csökkenése nemcsak a New York-i kereskedőket, de a budapestieket is lelohasztotta. A BUX zárásra több mint 1,5 százalékos veszteséget szedett magára, az index 21639 ponton zárt. A nap hullámvasútját egyértelműen az OTP produkálta; míg a nyitás után egy órával már közel 2 százalékot emelkedett a bankpapír árfolyama, az előnyét percről percre vetkőzte le, míg a JPMorgan Chase koradélutáni bejelentése, miszerint 5,7 százalékkal 11 500 forintra csökkentette az OTP-részvények célárát újra rakétaként lőtte a magasba a jegyzést. Az emelkedést újra megtörte a kedvezőtlen amerikai makroadat, és csak tovább növelte a pánikot a Bear Stearns bejelentése, miszerint komoly illikviditási problémákkal küzd. Az OTP papír árfolyama 6990 forintos napi maximumáról a hírek hatására 6574 forintra zuhant vissza, majd 6700 forinton - a csütörtöki záróárhoz képest egy tapodtat sem mozdulva - állapodott meg. A Mol reggel óta tartó lejtmenetén is fordított látszólag a kedvező tengerentúli nyitás, ám az általános hangulatnak az olajcég részvényei sem tudtak ellenállni, végül 6,37 milliárd forintos forgalom mellett legalacsonyabb napi árfolyamán, 2,6 százalékos mínuszban 20800 forinton zárta a napot. Az MTelekom és a Richter is jelentős veszteségeket szenvedett; a gyógyszerpapír árfolyama 2,45 százalékkal 35600 forintra, míg a távközlési vállalat részvényeinek értéke 2,1 százalékkal 806 forintra mérséklődött.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!