A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

Olcsó hitelek nyújtására teremt lehetőséget a jegybank a kis- és középvállalkozások számára. − részben beruházási célokra, részben a devizaadósságok forintadósságra való konvertálására. Az intézkedések a kéthetes jegybanki betétállomány drasztikus csökkenésével is együtt járnak.

A deviza- és forintadósság arányának a forintadósság javára történő javítása államadósság-kezelési szinten is megtörténik. A lejáró devizaadósság megújítását csak részben tervezik, s bár a tervek szerint az államadósság egésze is csökken majd, emiatt szükségessé válhat több forintban denominált állampapír kibocsátása.

A jegybanki program állampapír-piaci szempontból erősíti a folyamatos kamatcsökkenésekkel kikényszerített hozamcsökkenési trendet. Ezzel ellentétes irányban hathat az esetleg növekvő forintalapú állampapír-kibocsátás, hiszen az a kínálati oldalt erősíti. Azonban ha a kedvező piaci hangulat továbbra is fennmarad, ez nem fog problémát jelenteni (a piac könnyűszerrel felszívja a többletet). Ellenkező esetben pedig a jegybank késznek mutatkozik állampapír-vásárlásokkal beavatkozni, ha szükséges.

Összállami szinten persze értelmetlen, hogy az egyik állami szerv elad (kibocsát) többletállományt, míg a másik vásárol, piaci zavarok esetén azonban a hangulatnak a kívánt irányba való befolyásolására átmenetileg alkalmas lehet a módszer. Hosszú távon persze a fundamentumoknak illik diadalmaskodniuk. Azonban e téren is jól állunk éppen, hiszen az infláció soha nem látott mélységbe került − a legfrissebb év/év adat 2,2 százalék. Az alacsony infláció komoly fundamentális alapot teremt a jegybanki alapkamat további csökkentéséhez, az alacsonyabb kamatok pedig elősegíthetik, hogy az infláció továbbra is alacsony maradjon. Ez fontos, hiszen a mostani kedvező helyzetben jelentős szerepet játszik a közüzemi szolgáltatások árának csökkenése, ami a politikai kommunikációnak köszönhetően a kissé populista "rezsicsökkentés" néven vált közismertté − márpedig ez a hatás nyilvánvalóan csak átmeneti lehet. A rezsicsökkentéssel is megregulázott infláció alacsony szintjének megtartása tehát komoly feladat lesz.

Kép: Napi grafikonok

Érdekes módon annak ellenére, hogy nemrég meglehetős szkepticizmus övezte az új jegybankelnök személyét, a jegybank terveinek sikerében most bízni látszik a piac. Meglátszik ez a forintárfolyamon is, amely ha elfogadható (ez leginkább a 300 forint/euró alatti kurzust jelentheti) szinten marad, ugyancsak fontos tényezője lehet a kamatok elleni harcnak. Például azzal is, hogy nem akadályozza a jegybank további kamatcsökkentéseit. Összességében tehát minden együtt áll az állampapírhozamok további csökkenéséhez: épkézláb jegybanki koncepció, várhatóan folytatódó kamatcsökkentés, kedvező infláció és ami talán a legfontosabb − a piac bizalma.

Mielőtt azonban azt mondhatnánk, a Kánaán kapujában állunk, érdemes egy pillantást vetni a nemzetközi helyzetre. A nemzetközi értékpapírpiacokon mintha mindenki homokba dugná a fejét. A Titanicra emlékeztet a helyzet: a hajó süllyed, közben a zenekar vígan játszik. Japánban gőzerővel nyomtatják a pénzt, ettől hangos a világsajtó, az Egyesült Államok is ezt teszi, s végül is az árfolyamküszöb bevezetése óta Svájc is elkötelezte magát a szükség szerinti mértékű pénznyomtatás mellett. Az euróövezet pedig − ahol szintén súlyos, ám más jellegű gondok vannak, például Cipruson elvették a bankbetétek egy részét − vakok között félszemű a király alapon profitál a helyzetből. Magyarországnak sok minden jól jön: egyrészt az euró erősödése mindig pozitív hatást fejt ki a hazai piacokon, másrészt a pénznyomtatók a nálunk az ő devizanemükben hitelállománnyal bírókat akarva-akaratlanul támogatják.

A hazai állampapír-piaci optimizmus markáns jele, hogy a hosszú lejáratoknál is szárnyra kapott a hozamcsökkenés, a hozamgörbe második felében tapasztalt aggasztó felfelé ívelés szűnőben van. Míg a 4,44 százalékos három hónapos hozamra mondhatjuk, hogy hol is lenne máshol a jegybanki kamat jelenlegi szintje és jövőbeni kilátásai mellett, az immár stabilan hat százalék alatt tartózkodó hosszú hozamok felé mindenképp elismeréssel kell adóznunk.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!