A többség pluszos OTP eredményt vár

Veszteséggel zárhatta a tavalyi negyedik negyedévet a leírások miatt az osztrák Erste Bank. Van olyan elemző, aki elképzelhetőnek tartja, hogy az OTP pénteken megjelenő gyorsjelentése is veszteséges utolsó negyedévről ad számot, de a többség pluszos mérleget vár.
NAPI, 2009. február 12. csütörtök, 08:07
Fotó:

A Napi Gazdaság cikke

Az előző évekhez képest érezhetően kevesebb lesz az OTP negyedik negyedéves nettó profitja, a korábbi 50 milliárd forint feletti eredmény után most 40,8 milliárd forintra számítanak a Napi által megkérdezett elemzők a rendkívüli tételek nélküli nettó profit soron. A rendkívüli tételekkel együtt azonban ennél jóval kisebb, csupán néhány milliárd forint eredményt kalkulálnak átlagosan a szakértők, de van, aki veszteséges negyedévet is el tud képzelni.
Mindez az Erste szerdán közzétett profitfigyelmeztetése alapján nem is lenne meglepő, hiszen a negyedik negyedévet veszteséggel zárhatta az osztrák bank, amely jelentősen cégérték (goodwill)-leértékelést hajtott végre.
A Napi által megkérdezett elemzők többsége szerint az OTP esetében most nem az lesz a fontos, hogy az elemzői konszenzusnál 4-5 milliárddal több vagy kevesebb lesz-e a magyar pénzintézet nettó profitja. Éppen ezért van olyan elemző, aki nem is készített pontos számításokat a várakozásairól.

A lényeg a portfolió romlása

Sokkal fontosabbnak tartják ugyanis, hogy milyen portfólióromlás következik be, illetve milyen céltartalékolást hajtott végre a bank, illetve a gyorsjelentést követő sajtótájékoztatón milyen előrejelzést adnak az idei évre vonatkozóan a bank vezetői. Az elemzők többsége szerint biztosan szükség lesz a céltartalékok növelésére.
Sőt az Erstéhez hasonlóan valószínűleg goodwill-leírásra is rákényszerül majd a magyar bank, aminek inkább csak az időpontja kérdéses.
Az OTP árfolyama a kedvezőtlen nemzetközi hangulat ellenére emelkedett az elmúlt két napban a tőzsdén, amiben szerepet játszhatott az a piaci pletyka, hogy a gyorsjelentéssel együtt bejelentik az ukrán leány eladását. Ez a bank legkockázatosabb piaca.
Az Erste 570 millió eurós goodwill-leírást hajtott végre egyes külföldi leányvállalatainál. Az Erste Group Bank AG tavalyi nyeresége így 860 millió euróra csökken az előzetes, nem auditált számok szerint - tette közzé profitfigyelmeztetésében az osztrák pénzintézet. A társaság, amely 2007-ben még 1,17 milliárd eurós profitot jelentett, a kelet-európai vagyonelemekkel kapcsolatos leírásokkal és a növekvő kockázat miatti intézkedésekkel indokolta a csökkenést. A működési nyereség ugyanakkor 19 százalékkal, 3 milliárd euróra emelkedhetett tavaly, ami jobb, mint a 15 százalékos bővülést valószínűsítő belső előrejelzés. A biztosítási üzletág eladása ellensúlyozta a szerbiai, romániai és ukrajnai érdekeltségek veszteségeit. A pénzintézetet súlyosan érinti a pénzügyi válság kelet-európai terjedése, 2007-ben ebben a térségben termelte meg működési nyeresége 55 százalékát. A bank októberben 2,7 milliárd eurós állami segítséget kért. A részletes adatokat február 27-én teszi közzé a bank.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK