A Moody's Investors Service pénteki bejelentése szerint egy szinttel Ba2-re javította Törökország hosszú távú külföldi adósságállományának besorolását, mondván a török kormánynak a pénzügyi válság hatásait tompító intézkedései egyre biztatóbb eredményekkel szolgálnak. A hitelminősítő megítélése szerint Törökország ellenállóképessége a gazdasági és pénzpiaci válság hatására nőtt - írta a Bloomberg. Míg az országot sújtó 2001-es recesszió során még szükség volt a hitelintézetek központi feltőkésítésére, sőt a szektor szabályozásának felülvizsgálatára is, a 2009-es globális válság során a török bankok nem szorultak kormányzati mentőövre. A növekedés megtorpanásával párhuzamosan lassuló infláció lehetővé tette a jegybank számára, hogy 10,25 százalékponttal (a G20 országokban egyedülálló mértékben) csökkentse az irányadó rátát, s az alacsonyabb kamatok segítettek a gazdaság lejtmenetének fékezésében. A hírre elsősorban nem a török piacok, hanem a térségi deviza- és részvénypiacok reagáltak emelkedéssel. A BUX és a PX50 kiemelkedő megugrása mellett a forint eurójegyzése csökkent számottevő mértékben, az euró/forint keresztárfolyama 268,60-ig szúrt le, mielőtt 268,90-ig korrigált volna. A BUX 1,2 százalékkal, a prágai tőzsde irányadó indexe 0,5 százalékkal előző napi záróértéke fölött forgott a közlemény nyilvánosságra hozatalát követően. A varsói tőzsdén nem okozott nagyarányú kilengést a hír, a WIG20 korábban is 1 százalék körüli emelkedést jelzett, s a zloty eurójegyzése a reggeli órákban jelentős mértékben csütörtöki záróértéke alatt mozgott mielőtt korrigálni kezdett volna.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!