Majdnem öt nap kihagyás után - csütörtökön a hálaadás miatt zárva voltak az amerikai tőzsdék, pénteken fél napig folyt a kereskedés - a tőzsde kiber hétfőre, azaz a internetes vásárlások alakulására figyel. A hét végi jó hír az volt, hogy a tavalyi 172 millióval szemben idén 195 millió amerikai indult vásárolni a nevezetes hétvégén, a rossz pedig az, hogy az egy évvel ezelőtti fejenként átlag 372,57 dollár helyett csak 343,31-et költöttek - idézi a CNN Money a kiskereskedők nemzeti szövetsége (NRF) adatait.

Összesen 41,2 milliárd dollárnak vertek a fenekére az amerikaiak három nap alatt, ami alig több a tavalyi 41 milliárdnál. Ez nem is olyan rossz ugyanakkor annak tükrében, hogy mostanra a munkanélküliségi ráta meghaladta a 10 százalékot. A leértékelések vonzerejét mutatja, hogy az NRF adatai szerint 2008-hoz képest több mint 31 százalékkal nőtt azok száma, akik már a péntek hajnali 5 órás nyitáskor az üzletek előtt tolongtak.

A hét végi internetes vásárlás 11 százalékkal haladta meg a tavaly ilyenkorit: az online-boltok 595 millió dollárt kaszáltak a szezonnyitón. Idén ez volt a második legjobb napja az elektronikus kiskereskedőknek - állítja a ComScore piackutató cég -, de a kibertér nagy napja az a hétfő, amikor az amerikaiak az igazán jó ajánlatok után kutatva szétnéznek a világhálón.

A NRF előrejelzése szerint 96,5 millióan tervezik, hogy ma rárontanak az internetre, szemben a tavalyi 85 milliós adattal. Ebből 88,2 milliónyian otthonról lépnek be a virtuális térbe, míg 13,5 milliónyian munkahelyükről. A legtöbb online-kiskereskedő speciális kiber hétfői ajánlatokkal vadászik a vevőkre.

Sok szakértő szerint ugyanakkor a karácsony előtti utolsó napok még nagyobb forgalmat hozhatnak az internetes áruházaknak. A legkeresettebb termékek évek óta a GPS-rendszerek, a digitális kamerák, a Nintendo Wii videojátéka és a lapos tévék.

A tőzsde a kiskereskedelem mellett a héten figyelembe fogja venni a feldolgozóiparról, a lakáspiac alakulásáról és a munkaerőpiacról érkező adatokat. Emellett hegyes füllel hallgatja majd Obama elnök keddi beszédét, amelyben az USA további afganisztáni terveit ismerteti, és Ben Bernanke Fed-elnök csütörtöki szenátusi meghallgatását.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!