A válság óta nem történt ilyen az OTP-vel

Jelentős mennyiségű OTP shortot zártak az amerikai intézményi befektetők, ez jelentősen hozzájárulhatott a részvény jó szerepléséhez.
NAPI, 2011. május 3. kedd, 14:01
Fotó: Napi.hu

Április első két hetében rég nem látott mértékű shortzárási hullám zajlott le az OTP részvények piacán, erről tanúskodnak az adatok, melyeket rendszerint két hét késleltetéssel publikálnak az amerikai hatóságok.

Március végén még összesen 5 millió 717 ezer darab OTP részvényre volt nyitott short pozíció az amerikai intézményi befektetők körében, ez a szám április közepére 3 millió 992 ezer darabra csökkent. Ilyen alacsony szinten utoljára 2008. november közepén volt a shortállomány nagysága a statisztika történetében. Az amerikai intézményi befektetőknek 2008 nyara óta kell rendszeresen közzétenniük többek között a pénzügyi vállalatok részvényeire nyitott short pozícióik nagyságát. A válság csúcsán, 2009 márciusában tetőzött az OTP részvényekre nyitott shortállomány, akkor közel 13 millió darabra volt nyitott eladási ügylet, ami a bank hivatalosan közkézhányadnak számító részvényeinek 6,2 százalékát jelenti.

Innen folyamatosan csökkent az állomány egészen 2010 tavaszáig, amikor is a Magyarországot Görögögországhoz hasonlító nyilatkozatok után meredek lejtőre került az árfolyam. A nyár végén bekövetkezett újabb tetőzés után ősztől kezdve kisebb nagyobb megszakításokkal folyamatosan csökkent az eladási pozíciók állománya. A mostani zárásokkal egy időben mintegy 10 százalékkal értékelődtek fel a bak részvényei, így az áremelkedésben vélhetően a jelentős shortzárások is szerepet játszottak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK