Felemásan sikerült a Synergon idei első negyedéve. A társaság árbevétele az állítólag ismét romló piaci környezet (mérséklődő kereslet, állami megrendelések visszaesése) következtében 14 százalékkal csökkent. A helyzetre a költségek lefaragásával és létszámcsökkentéssel reagált a cég – több-kevesebb sikerrel. Csoportszinten a nettó fedezet, az EBITDA eredmény is jelentősen visszaesett, az üzemi teljesítmény csökkenése meghaladta a 40 százalékot. Ez azonban leginkább a katasztrofálisan teljesítő cseh Infinity „sara”, az anyavállalat és a többi leány a javuló hatékonyságnak köszönhetően jelentősen növekvő üzemi eredményről számolhatott be. (Az Infinity 158 milliós üzemi veszteségével szemben az anyavállalat 146, a Fibex 21 és a Span 25 millió forintos üzemi nyeresége állt.) Az anyavállalat teljesítménye különösen figyelemreméltó, ugyanis a cégnek az árbevétel 20 százalékos csökkenése ellenére sikerült megdupláznia üzemi eredményét. Ez elsősorban a szolgáltatástartalom növekedésének és az erős költségkontrollnak köszönhető. (A cégcsoport életében először komolyabb létszámleépítésre került sor, az első három hónap alatt az alkalmazottak száma 46 fővel, mintegy 8 százalékkal csökkent.) A tavaly még jelentős veszteségeket elszenvedő horvát leányvállalat, a Span idén már pozitív üzemi eredményről számolhatott be, akárcsak a optikai és rézkábelek fektetésével foglalkozó, egyszer már szinte teljesen leírt, ám hamvaiból feltámadt Fibex Kft. A cseh Infinity eredményén azonban igen mély nyomokat hagyott a viharos vezetőségváltás. A társaságnál állítólag jelentős strukturális átalakítások kezdődtek el. Ezek eredményeként – a vezérigazgatói széket március 1. óta elfoglaló Hanus Weisl szerint – a második, harmadik negyedévre ismét sikerül helyreállítani a nyereséges működést és a teljes évet tekintve nullszaldóra feltornászni az eredményt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!