A zuhanás előtt tűnt el 500 milliárd forint

A nagy zuhanást hozó október előtt a külföldiek még vásároltak hazai részvényeket, az állampapírok állományát pedig az átértékelődés növelte.
NAPI Online, 2008. november 24. hétfő, 11:59
Fotó:

2008. harmadik negyedévének végén a belföldiek által kibocsátott, hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok forgalomban levő állománya a külföldieknél 9756 milliárd, a belföldieknél 10510 milliárd forintot ért el - derül ki az MNB jelentéséből.
A tőzsdei részvények állománya a külföldieknél 4228 milliárd, a belföldieknél 1375 milliárd forint volt. A háztartásoknál lévő, belföldiek által kibocsátott befektetési jegyek állománya a harmadik negyedév végén 2082 milliárd forintot tett ki.

Az állampapírok piaci értéken számított állománya 2008. harmadik. negyedévének végén 15 884 milliárd forint volt. Ebből az államkötvények állománya 12 601 milliárd, a kincstárjegyek állománya 2320 milliárd, az MNB-kötvények állománya 963 milliárd forintot tett ki. A devizában kibocsátott állampapírok állománya 3812 milliárd forintot ért el a negyedév végén. Az állampapírok teljes állományából a külföldieknél 7047 milliárd, a pénzügyi vállalatoknál 7517 milliárd, a háztartásoknál 902 milliárd, az egyéb belföldi szektoroknál pedig 418 milliárd forint értékű állomány volt. A harmadik negyedév során az állampapírok állománya 75 milliárd forint összegben nőtt tranzakcióból (nettó kibocsátásból és kamathalmozódásból) és 356 milliárd forintnyi összegben növekedett átértékelődésből eredően.Nettó vevőként a nem-rezidensek (239 milliárd forint) és a nem-pénzügyi vállalatok (30 milliárd forint) léptek fel, a legnagyobb nettó eladók pedig a biztosítók és nyugdíjpénztárak (95 milliárd forint), a helyi önkormányzatok (41 milliárd forint) és az egyéb pénzügyi közvetítők (31 milliárd forint értékben) voltak. Ez utóbbi szektor főként a hosszú lejáratú papírjait értékesítette. A külföldi befektetők 212 milliárd forint, a pénzügyi vállalatok pedig 136 milliárd forint árfolyamnyereséget értek el a negyedév során.
A jelzáloglevelek állománya piaci értéken a tárgyidőszak végén 1835 milliárd forintot tett ki. Ebből a külföldieknél 1009 milliárd, a pénzügyi vállalatoknál 693 milliárd, a háztartásoknál 129 milliárd, az egyéb belföldi szektoroknál pedig 4 milliárd forint értékű állomány volt. A negyedév során a jelzáloglevelek állománya 39 milliárd forint összegben nőtt tranzakcióból (nettó kibocsátásból és kamathalmozódásból) és 35 milliárd forintnyi összegben átértékelődésből eredően.
Az egyéb kötvények piaci értéken számított állománya a negyedév végére 2548 milliárd forintot ért el. Ebből a külföldieknél 1699 milliárd, a pénzügyi vállalatoknál 610 milliárd, a háztartásoknál 178 milliárd, az egyéb belföldi szektoroknál pedig 60 milliárd forint értékű állomány volt. A harmadik negyedév során az egyéb kötvények állománya 81 milliárd forint összegben nőtt tranzakcióból (nettó kibocsátásból és kamathalmozódásból), és 36 milliárd forinttal átértékelődésből eredően.A tőzsdei részvények kapitalizációja 2008. harmadik. negyedév végén 5603 milliárd forintot tett ki. A teljes állományból a külföldieknél 4228 milliárd, a pénzügyi vállalatoknál 519 milliárd, a háztartásoknál 285 milliárd, a nem pénzügyi vállalatoknál 398 milliárd, az államháztartásnál 171 milliárd, a háztartásokat segítő non-profit intézményeknél pedig 1 milliárd forint értékű állomány volt (figyelembe véve a kibocsátóknál levő saját részvény állományt). A vizsgált időszakban egy új részvényt vezettek be a tőzsdére, és egy kivezetés történt. A harmadik negyedév során a tőzsdei részvények állománya 9,2 milliárd forint összegben nőtt tranzakcióból (tőkeemelésből) és egyéb volumenváltozásból, illetve 548 milliárd forintnyi összegben csökkent átértékelődésből eredően. A legnagyobb nettó vásárlók a nem rezidensek voltak (93 milliárd forint), emellett a biztosítók, nyugdíjpénztárak vásároltak jelentősebb összegben (33 milliárd forint) tőzsdei részvényeket. A nem pénzügyi vállalatok nettó eladók voltak 63 milliárd forint értékben. A pénzügyi vállalatok részvényállománya - elsősorban az egyéb monetáris intézmények eladásainak eredményeként - szintén csökkent (közel 28 milliárd forinttal).

A befektetési jegyek állománya piaci értéken 2008. harmadik. negyedév végén 3010 milliárd forintot tett ki. Ebből a háztartásoknál 2082 milliárd, a pénzügyi vállalatoknál 618 milliárd, a nem pénzügyi vállalatoknál 183 milliárd, az egyéb szektoroknál (beleértve a külföldet is) pedig 126 milliárd forint értékű állomány volt. A harmadik negyedév során a befektetési jegyek állománya 23 milliárd forint összegben nőtt tranzakcióból és 60 milliárd forintnyi összegben csökkent átértékelődésből eredően.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK