2008. harmadik negyedévének végén a belföldiek által kibocsátott, hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok forgalomban levő állománya a külföldieknél 9756 milliárd, a belföldieknél 10510 milliárd forintot ért el - derül ki az MNB jelentéséből.
A tőzsdei részvények állománya a külföldieknél 4228 milliárd, a belföldieknél 1375 milliárd forint volt. A háztartásoknál lévő, belföldiek által kibocsátott befektetési jegyek állománya a harmadik negyedév végén 2082 milliárd forintot tett ki.

Az állampapírok piaci értéken számított állománya 2008. harmadik. negyedévének végén 15 884 milliárd forint volt. Ebből az államkötvények állománya 12 601 milliárd, a kincstárjegyek állománya 2320 milliárd, az MNB-kötvények állománya 963 milliárd forintot tett ki. A devizában kibocsátott állampapírok állománya 3812 milliárd forintot ért el a negyedév végén. Az állampapírok teljes állományából a külföldieknél 7047 milliárd, a pénzügyi vállalatoknál 7517 milliárd, a háztartásoknál 902 milliárd, az egyéb belföldi szektoroknál pedig 418 milliárd forint értékű állomány volt. A harmadik negyedév során az állampapírok állománya 75 milliárd forint összegben nőtt tranzakcióból (nettó kibocsátásból és kamathalmozódásból) és 356 milliárd forintnyi összegben növekedett átértékelődésből eredően.



Nettó vevőként a nem-rezidensek (239 milliárd forint) és a nem-pénzügyi vállalatok (30 milliárd forint) léptek fel, a legnagyobb nettó eladók pedig a biztosítók és nyugdíjpénztárak (95 milliárd forint), a helyi önkormányzatok (41 milliárd forint) és az egyéb pénzügyi közvetítők (31 milliárd forint értékben) voltak. Ez utóbbi szektor főként a hosszú lejáratú papírjait értékesítette. A külföldi befektetők 212 milliárd forint, a pénzügyi vállalatok pedig 136 milliárd forint árfolyamnyereséget értek el a negyedév során.
A jelzáloglevelek állománya piaci értéken a tárgyidőszak végén 1835 milliárd forintot tett ki. Ebből a külföldieknél 1009 milliárd, a pénzügyi vállalatoknál 693 milliárd, a háztartásoknál 129 milliárd, az egyéb belföldi szektoroknál pedig 4 milliárd forint értékű állomány volt. A negyedév során a jelzáloglevelek állománya 39 milliárd forint összegben nőtt tranzakcióból (nettó kibocsátásból és kamathalmozódásból) és 35 milliárd forintnyi összegben átértékelődésből eredően.
Az egyéb kötvények piaci értéken számított állománya a negyedév végére 2548 milliárd forintot ért el. Ebből a külföldieknél 1699 milliárd, a pénzügyi vállalatoknál 610 milliárd, a háztartásoknál 178 milliárd, az egyéb belföldi szektoroknál pedig 60 milliárd forint értékű állomány volt. A harmadik negyedév során az egyéb kötvények állománya 81 milliárd forint összegben nőtt tranzakcióból (nettó kibocsátásból és kamathalmozódásból), és 36 milliárd forinttal átértékelődésből eredően.



A tőzsdei részvények kapitalizációja 2008. harmadik. negyedév végén 5603 milliárd forintot tett ki. A teljes állományból a külföldieknél 4228 milliárd, a pénzügyi vállalatoknál 519 milliárd, a háztartásoknál 285 milliárd, a nem pénzügyi vállalatoknál 398 milliárd, az államháztartásnál 171 milliárd, a háztartásokat segítő non-profit intézményeknél pedig 1 milliárd forint értékű állomány volt (figyelembe véve a kibocsátóknál levő saját részvény állományt). A vizsgált időszakban egy új részvényt vezettek be a tőzsdére, és egy kivezetés történt. A harmadik negyedév során a tőzsdei részvények állománya 9,2 milliárd forint összegben nőtt tranzakcióból (tőkeemelésből) és egyéb volumenváltozásból, illetve 548 milliárd forintnyi összegben csökkent átértékelődésből eredően. A legnagyobb nettó vásárlók a nem rezidensek voltak (93 milliárd forint), emellett a biztosítók, nyugdíjpénztárak vásároltak jelentősebb összegben (33 milliárd forint) tőzsdei részvényeket. A nem pénzügyi vállalatok nettó eladók voltak 63 milliárd forint értékben. A pénzügyi vállalatok részvényállománya - elsősorban az egyéb monetáris intézmények eladásainak eredményeként - szintén csökkent (közel 28 milliárd forinttal).

A befektetési jegyek állománya piaci értéken 2008. harmadik. negyedév végén 3010 milliárd forintot tett ki. Ebből a háztartásoknál 2082 milliárd, a pénzügyi vállalatoknál 618 milliárd, a nem pénzügyi vállalatoknál 183 milliárd, az egyéb szektoroknál (beleértve a külföldet is) pedig 126 milliárd forint értékű állomány volt. A harmadik negyedév során a befektetési jegyek állománya 23 milliárd forint összegben nőtt tranzakcióból és 60 milliárd forintnyi összegben csökkent átértékelődésből eredően.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!