Az adidas legfeljebb 2,1 milliárd euróért (740 milliárd forintért) az Authentic Brands Groupnak (ABG) adja el a Reebok sportmárkát – írja a Reuters.

A német cég 2006-ban 3,8 milliárd euróért vette meg a márkát, hogy segítse a Nike-val szembeni versenyében, de mivel a Reebok nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, a befektetők többször felszólították az adidast a Reebok eladására. Az adidasnak időközben mégis sikerült a Nike dominanciáját csökkentenie az USA-ban, azzal, hogy olyan celebekkel kötött együttműködést, mint Beyoncé, Kanye West vagy Pharrell Williams. 

Az ügyletet követően a Reuters híradása szerint a Rebook központja továbbra is Bostonban marad, és továbbra is Észak- és Latin-Amerikára, az Ázsiai-csendes-óceáni térségre, Európára és Oroszországra koncentrálja az eladásait. Az átmeneti időszakban pedig szorosan együttműködik az adidasszal - tette hozzá a cég.

A Reebok vevője, az ABG már több mint 30 márkát gyűjtött be: övék például a Forever21, a Nautica, az Aéropostale lánc és a Sports Illustrated magazin.

A Reebok márkát Kasper Rorsted, az adidas vezérigazgatójaként 2016-ban nyereségessé tudta tenni, de a márka továbbra se úgy teljesített, ahogy várták. Ennek ellenére az év első felében 600-ról 823 millió euróra nőtt a bevétele az előző év hasonló időszakához képest, és a tavalyi első féléves 69 millió eurós veszteségből 2021 első hat hónapjában nettó 68 milliós nyereség keletkezett.

A Reuters megjegyzi, hogy az adidas már 400 millió euróért eladta a Rockport, a CCM Hockey és a Greg Norman márkákat, ami szintén része volt az eredeti Reebok-csomagnak.

Az adidas közleményben azt is tudatta, hogy az eladásnak nincs semmilyen hatása a vállalat erre az érve vonatkozó pénzügyi kilátásaira vagy a cég márciusban bejelentett ötéves stratégiában kitűzött céljaira. A német anyavállalat szerint a 2,1 milliárd eurós vételár többségét készpénzben fizetik ki a tranzakció lezárultakor, aminek a várható ideje a jövő év első negyedéve, a fennmaradó rész pedig halasztott és függő ellenértékből áll. Az adidas azt is közölte, hogy a készpénzbevétel nagy részét a részvényesek között szétosztja.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!