A londoni Footsie és a frankfurti DAX egyaránt 1, míg a párizsi CAC 40 mutató 1,5 százalékot veszített keddi záróértékéből szerdán. Miután az elmúlt hetekben a részvénypiacok nem sok súlyt fektettek az eurózónában mutatkozó növekvő feszültségekre, szerdán ez a téma került fókuszba, mégpedig elsősorban is Írország révén. Az LCH.Cearnet klíringház ugyanis bejelentette, megemeli a szuverén ír államadósság kereskedelmére vonatkozó fedezeti letét követelményt. A piacon olyan híresztelések is napvilágot láttak, melyek szerint Írország uniós tisztviselőkkel tárgyal arról, hogy a jövő év elején hitelt vegyen fel az EU-tól. Erre reagálva Olli Rehn uniós gazdasági és pénzügyi biztos Brüsszelben azt nyilatkozta a Reutersnek, hogy Írország nem kért pénzügyi segítséget az Európai Unió rendkívüli pénzügyi alapjából. A szektorok között a pénzintézeti papírok az egyik legrosszabbul teljesítő szegmenst képezték; a francia Natixis csalódást keltő számai jóval több mint 10 százalékos részvényárfolyam-zuhanást eredményeztek, de több nagybank jegyzése is jelentősen gyengült, így az ugyancsak gyenge számokkal kirukkoló KBC és UniCredit is. Az árupiaci lejtmenet a bányatársaságok árfolyamát is kedvezőtlenül befolyásolta, és az autógyárak papírjai is zömmel olcsóbbak lettek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!