A BÉT tegnap tőzsdezárás után bejelentette, hogy mára egész napra felfüggeszti a Linamar-részvények kereskedését. A felfüggesztést a társaság kérte, mivel az árfolyamot jelentősen befolyásoló bejelentésre készül, s a tőzsde az ilyenkor szokásos metódus szerint felszólította, hogy még ma tájékoztassa a befektetőket. Valószínű, hogy a felfüggesztési kérést elősegítette a tény, mely szerint nagy forgalom mellett jelentősen emelkedett a részvény árfolyama, vagyis a társaság az információ kiszivárgását, bennfentes felhasználását gyaníthatta. A Linamar-papírok a napokban már jártak 2200 forinton, tegnap viszont újabb öt százalékkal, 2300 forintra drágultak növekvő forgalom mellett. A társaság kanadai fő tulajdonosa és a 25 százalék feletti részesedést összegyűjtő hazai alapkezelők között évek óta patthelyzet van, miután az alapkezelők kevesellték a Linamar által egy 2007-es ajánlatban felkínált 3003 forintot, így az sikertelen lett. A részvény tőzsdei kivezetését is megkísérelték, de az nem járt sikerrel. A Linamar 8,580 millió részvényének 70,71 százaléka van külföldi intézményi befektetők, döntően a kanadai Linamar Corporation és leányvállalata birtokában, a fennmaradó rész magyar alapkezelőknél, illetve 69 ezer részvény (0,81 százalék) magánszemélyeknél van. A belföldi intézmények között a legnagyobb tulajdonos a Budapest Alapkezelő 6,39 százalékkal. A 2009-es auditált mérleg szerint a társaság saját tőkéje részvényenként 2155 forint, az egy részvényre jutó készpénzállomány pedig 574 forint. Ennek alapján az alapkezelők aligha válnának meg 2500 forint alatt a részvényektől, vagyis - ha van megegyezés - a tegnapi 2300 forintos áron is megérhette vásárolni valakinek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!