A Föld napjára időzítette idei első zöldkötvény-aukcióját az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK). A központ 20 milliárd forint értékben hirdetett meg évi 4 százalékos kuponnal futó 2051-ben lejáró hitelpapírokat. A forgalmazók igénye azonban jóval nagyobb volt, több mint 140 milliárd forint értékben nyújtottak be ajánlatokat a papírra, az állam végül 30 milliárd forintnyi ajánlatot fogadott el. A zöldkötvényekre befolyt pénzből később az állam csak fenntartható, zöld projekteket finanszírozhat. A hozam is alacsonyabb lett a meghirdetett kuponnál, 3,6-3,74 százalék között szóródott, átlagosan 3,69 százalékos lett. 

Két másik kötvényaukciót is tartott ma az ÁKK, ötéves kötvényből 30, tízévesből 25 milliárd forintnyit hirdetett meg. Az ötéves kötvényeket három és félszeresen, a tízéveseket több mint kétszeresen jegyezték túl. Az ÁKK az ötéves papírokra 45 milliárd, a tízévesekre 37,5 milliárd forintnyi ajánlatot fogadott el. Az átlaghozam az ötéves kötvénynél 1,73, a tízévesnél 2,69 százalékos lett. Az előző ötéves kötvényaukción 1,86, a tízévesen pedig 2,73 százalékos átlaghozam alakult ki, vagyis az állam most olcsóbban jutott hozzá finanszírozáshoz, mint két hete. 

Délután az ÁKK még tart egy úgynevezett nem kompetitív tendert is ugyanezekből az értékpapírokból, amelyek azok a forgalmazók, amelyek délelőtt sikeresen licitáltak államkötvényekre további hitelpapírokat vásárolhatnak a délelőtt kialakult aukciós átlaghozamon. 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!