A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

Újabb idei mélypontot ütött a héten a kisbefektetői hangulat az Egyesült Államokban, erről tanúskodik az amerikai kisbefektetői szövetség, az AAII hangulati felmérése. A szövetség által megkérdezett több ezer kisbefektető mindössze 26,7 százaléka hisz abban, hogy fél éven belül magasabb szinten állnak majd a részvényárfolyamok az amerikai piacokon, mint most, ez a legalacsonyabb érték tavaly szeptember eleje óta, amikor az egyelőre május elején befejeződött emelkedési hullám elindult a vezető tőzsdéken.

A féléves távlatban áresést várók tábora eközben már elérte a 41,3 százalékot, ami szintén ősz eleje óta nem látott érték. A bull/bear arány a felmérésben 0,64-re zuhant, hatalmas bizalomvesztést szenvedett el tehát a piac év eleje óta, amikor is a mérőszám 3,8 magasságába emelkedett. Az akkor tízévente csak egy-két alkalommal tapasztalt optimista szélsőséget jelentett a hangulatban. A mostani állapot még nem nevezhető szélsőségesen pesszimistának, ilyen helyzetről általában a bull/bear arány 0,5 alá csökkenésekor szoktak beszélni, ez sokszor lokális piaci mélypontot jelez.

 



Eközben a profi tőkepiaci hírlevélírók sem vélik úgy, hogy itt lenne az ideje a vásárlásnak, azonban ők nem látják nagyon sötéten sem a helyzetet. Az ajánlásaikból összeállított hangulati felmérés szerint gyakorlatilag ugyanakkor százalékuk - 19,4 - javasolja a részvények eladását, mint egy héttel korábban. A pesszimisták 20 százalék alatti aránya általában figyelmeztető jelzés szokott lenni az ellentét analízisben hívők szerint, a medvék kapitulációjára utal. A felmérésben egyébként immár 8 hete folyamatosan 20 százalék alatti a részvények eladását javasló szakértők aránya, ilyen hosszú szériára is ritkán volt példa a felmérés történetében. Persze a május eleje óta tartó korrekciós hullám megtette hatását ebben a csoportban is, az azonnali részvényvásárlást tanácsolók tábora tovább apadt, 43 százalékra, április elején még 57,3 százalékon állt a mutató. A többiek úgy vélik, inkább meg kell várni, amíg a jelenlegi korrekciós hullám kiteljesedik, s akkor kell vételi oldalon lépni a piacon. Ebben a felmérésben a bika/medve arány 2,22-re csökkent, ami jelentős visszaesés a lokális piaci csúcsokra jellemző, április eleji 3,6-es értékhez képest, de még távol áll a szélsőséges pesszimizmust sugalló 0,9 alatti értékektől.

 



A piaci szereplők megosztottsága, a romló hangulat közepette megélénkült a kereslet az eladási opciók iránt. A Chicago Board Options Exchange-en az eladott eladási és vételi opciók arányát reprezentáló put/call hányados lassan emelkedésnek indult, 10 napos átlaga a 30 napos átlag fölé emelkedett, ami a befektetők növekvő igényét jelzi az esetleges árfolyamesés elleni védelemre. A mostani, 0,7 körüli értékek azonban nem nevezhetőek történelmi távlatban magasnak, igaz, már szélsőségesen alacsonynak sem.

 



A profi befektetők körében folytatódott a már a múlt héten is megfigyelhető tendencia, egyre inkább csökkentik kitettségüket a részvénypiac irányában.Az NAAIM, az amerikai aktív befektetési alapkezelők szövetségének felmérése is E szerint a hét elejére az aktív alapkezelők átlagos részvénypiaci kitettsége 68,4 százalékra csökkent, ami egészséges csökkenés az egész áprilisban és május elején jellemző szintén piaci csúcsokra jellemző 80 százalék feletti értékhez képest.


Az S&P 500-as index befektetők által várt volatilitálását jelző VIX index, amelyet egyszerűen csak félelem indexként szoktak nevezni eközben szintén szép lassan emelkedésnek indult a többéves mélypontjainak megfelelő szintekről, s a jelek szerint tartósan megragadni készül 50 napos mozgóátlaga felett.

 



Összefoglalva a középtávú kép egyelőre semleges a részvénypiacon a hangulati felmérések alapján, de vannak óvatosságra intő jelek. A kisbefektetők félnek az áreséstől, a profi tanácsadók várják a korrekciót a vételekkel, az alapkezelők folyamatosan csökkentik rekord közeli kitettségüket a részvénypiac felé. Hangulati szempontból még egyik mutató sem ért el olyan szélsőséget, ami piaci fordulót sejtetne pozitív irányba, a legutolsó jelzés az ellentét analízis alapján áprilisban inkább erősen eladási volt, a magas részvénykitettség és a profik szélsőséges optimizmusa miatt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!