Alacsony forgalom mellett esett a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 58,19 pontos, 0,27 százalékos csökkenéssel, 21 470,94 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 7,8 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.
MTI-Eco, 2015. június 19. péntek, 19:03
Fotó: Reuters

A görög válság miatti kivárással magyarázták az MTI által megkérdezett elemzők a pénteki tőzsdei forgalom és az árfolyamok alakulását. Ballai Zoltán, a Raiffeisen üzletkötője szerint a kereskedők a hét végére éppen a görög események miatt zárták a spekulatív pozícióikat, és csak a hosszú távúakat tartották meg. A német DAX-index is kis mínuszban állt pénteken délután. A következő napok tőzsdei eseményei szintén a görög történések kimenetelétől függnek - tette hozzá az üzletkötő.

Horváth Ákos, az Erste Befektetési Zrt. elemzője a péntek reggeli pozitív tőzsdei index utáni eséseket szintén a görög válsággal magyarázta. Valószínűleg kimerülőben van az EKB Görögországnak szánt hitelkerete, és napi 1-1,5 milliárd euró áramlik ki a görög bankrendszerből - mondta. Kérdés, hogy hétfőn lesz-e olyan megállapodás, amely megnyugtatja a befektetőket - vetette fel az elemző.

A magyar tőzsdén a Mol esett a legtöbbet, ezt nem tartotta említésre méltónak Ballai Zoltán, miután kis forgalomban történt az esés. Horváth Ákos viszont az olaj árának 2 százalékos csökkenésével magyarázta a magyar olajpapír árfolyamának esését. A Mol árfolyama 160 forinttal, 1,11 százalékkal 14 245 forintra csökkent, 1,5 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára nem változott, 5310 forint volt, forgalmuk 3,6 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 1 forinttal, 0,25 százalékkal 401 forintra esett, forgalma 266,8 millió forint lett.

A Richter-papírok árfolyama 10 forinttal, 0,24 százalékkal 4260 forintra erősödött, a részvények forgalma 2,3 milliárd forintot ért el. A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 1657,15 ponton zárt pénteken, ez 0,49 pontos, 0,03 százalékos emelkedés a csütörtöki záráshoz viszonyítva.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK