A Nasdaq Composite index 2,1 százalékos gyengüléssel 1476,42 ponton fejezte be a napot. A 30 vezető ipari részvény DJIA mutatója 8000,86 ponton zárt, ami 1,8 százalékos hanyatlást jelentett. A DJIA indexe 8,8 százalékos veszteséggel zárta a hónapot. Ilyen jelentős januári csökkenés még nem volt a tőzsdemutató történetében.

Az első percekben a börzék még emelkedtek a vártnál kisebb, 3,8 százalékos GDP-csökkenést mutató negyedik negyedéves adat után, amely azonban így is 27 éve példátlan mértékű visszaesést jelez.

Később - a makroadat kedvezőtlenebb üzenetét - előtérbe tolva az indexek gyengülésbe fordultak. A jelentés a fogyasztói profitokra nézve fenyegető elemként tartalmazza, hogy az eladatlan készletek dagadnak. Vagyis a termelés visszafogása nem tudta követni a fogyasztói kereslet visszaesését, ami persze a fogyasztói szegmens kilátásairól sem sok jót mond el.


Néhány a várakozásoknál rosszabb gyorsjelentés is borzolta a kedélyeket. A Procter & Gamble, a világ vezető fogyasztásicikk-gyártója bár 53 százalékos nyereségnövekedésről számolt be, ez elmaradt a várttól, miközben rontott idei nyereség-előrejelzésén is. A részvény így az átlagot meghaladó 6,4 százalékos eséésel 54,50 dollárra esett vissza.

Az Alcoa ugyancsak lejtmenetbe került a JP Morgan megemelt veszteségbecslésének a hatására, míg a Caterpillar további elbocsátások bejelentése után veszített több százalékot árfolyamából.

A Honeywell International Inc 2,6 százalékos profitnövekedést jelentett, ami megfelelt az előzetes várakozásoknak. A társaság nem változtatott 2009-as kilátásain sem, ám bevételei elmaradtak a várttól. A papír így a trenddel szemben 0,5 százalékkal 32,81 dollárra tudott erősödni.

A mindekori csúcs profitot elérő Exxon Mobil 45,2 milliárd dollár nyeresége ellenére 0,7 százalékkal esett a nap végére.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!