Kedd délutánra 294,30-ig erősödött a forint az euróval szemben, ez 0,3 százalékkal volt alacsonyabb a hétfői értéknél. A dollár ellenében 224,18-ig kapaszkodott a magyar fizetőeszköz, míg a svájci frank 242,14 forintot ért. A nemzetközi piacokon az euró erősödött a dollárral szemben, a kereskedés második felére 1,313 fölé emelkedett az árfolyam.

A forint számára a nap legfontosabb eseménye a nemzetgazdasági miniszter délelőtti sajtótájékoztatója volt, hiszen a kormány most készítette el friss konvergencia programját. Varga Mihály szerint nincs szükség további kiigazító intézkedésekre a három százalék alatti hiány érdekében, ezért nem is hozott ilyen jellegű döntéseket a kormány. Ezek után kérdés, hogy az Európai Unió enged-e korábbi álláspontjából, ugyanis a szervezet korábban 3,4 százalékos deficitet prognosztizált. A következő hetekben-hónapokban az eljárással kapcsolatos hírek, nyilatkozatok a forintra is hatással lehetnek, az előzetes hírek szerint június végén dönthetnek a tagállamok Magyarország sorsáról.

Ha pedig fenntartják ezt a véleményt, akkor kicsi az esélye Magyarországnak, hogy kikerüljön a túlzottdeficit-eljárás alól. Az új konvergencia programban az egyetlen érdemi változás, hogy a korábbi 0,9 százalékról 0,7 százalékra fogta vissza növekedési várakozását a kormány.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!