A világgazdaság jelentős átalakuláson ment keresztül az elmúlt években, de a fellendülés jelei már mutatkoztak 2010-ben. A külső környezethez igazodva a Mol folyamatosan alakítja működését, amely az elmúlt években nemzetközibb, hatékonyabb és kutatás-termelés által vezéreltebbé vált - áll a társaság közleményében.


2010-ben a csoport EBITDA-jának hozzávetőlegesen fele Magyarországon kívüliről származott, miután a nemzetközi tevékenységek hozzájárulásának aránya tovább növekedett. Az elkövetkező években ennek a tendenciának folytatódására számítunk. Kutatás-termelési tevékenységünk hozzájárulása jelentős mértékben megnőtt az elmúlt években, 2010-ben közel kétharmadát adva a Csoport EBITDA-nak, ezáltal a divízió a Mol további növekedésének szilárd bázisává vált. A Feldolgozás és kereskedelem területén integráltságunk folytatódott regionális pozícióink további erősítése érdekében.


Amellett, hogy a MOL elkötelezett maradt pénzügyi stabilitásának megőrzése iránt, tovább folytatta kiemelt beruházásait, ezáltal valamennyi üzletági területén kiemelkedően kedvező helyzetet teremtett a fellendülés időszakára. Meglévő eszközállományunk maximális hatékonyságú működtetésével kiaknázzuk az integrált portfoliónkban rejlő jelentős, organikus növekedési lehetőségeket - közölte a cég.


A 2011-2013 közötti időszakban a Mol célja, hogy a megcélzott összesen 5,5 milliárd dollár

CAPEX tervét teljes mértékben az üzleti tevékenységből származó nettó pénzáramlásból finanszírozza, úgy, hogy magas megtérülésű projektekre koncentrál mindkét kulcsüzletág, a Kutatás-termelés és a Feldolgozás és kereskedelem estében is. Másfelől a Mol folyamatosan figyeli a külső környezet változásait és kész arra, hogy pénztermelő képességének függvényében további növekedési projekteket indítson el.


Kutatási és termelési összefoglalóját is publikálta csoport, mely tartalmazza a 2010-es év fő eredményeit és a divízió legjelentősebb projektjeit. A MOL-csoport upstream portfoliója a további növekedés szilárd bázisa jelentős termeléssel 7 és kutatási potenciállal 12 országban.


2010-ben a MOL jelentős lépéseket tett az upstream portfolió hatékony és optimalizált működtetése érdekében. Kulcsfontosságú projektek a mezőfejlesztési fázisból termelési szakaszba léptek, melynek köszönhetően napi termelésünk 144 ezer hordó olajegyenértékre növekedett, megteremtve a lehetőségét a termelés középtávú fenntarthatóságnak.

A Mol-csoport SPE irányelvek szerinti 2P jóváhagyott készletbecslése 2010. december 31-re 619 millió hordó olajegyenérték, míg a következő három évben megcélzott prognosztikus kitermelhető vagyon 1650 millió hordó olajegyenérték.


A Mol komoly kutatási sikereket ért el Irak Kurdisztáni régiójában illetve Pakisztánban az elmúlt évben. Ezen sikerek fokozódó kutatási tevékenységünkkel együtt támogathatják jövőbeli növekedésünket - áll a társaság tájékoztatójában.


A Feldolgozás és kereskedelem üzletág esetén a Mol-csoport elsődleges célja, hogy a régióban elért piaci helyzetét tovább erősítse. Piac-vezérelt beruházásokra és a hatékonyság további javításra koncentrál, kihasználva a folyamatosan javuló környezet által kínált lehetőségeket. A Csoportnak továbbra is célja, hogy előnyt kovácsoljon a teljes értéklánc mentén megjelenő szinergiákból, a Rijekai finomító hatékonyságát a Mol kulcs finomítóinak magas szintjére emelje, valamint tovább javítsa a teljes Feldolgozás és kereskedelem portfolió hatékonyságát

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!