Csalódást okozó negyedéves számokat tett közzé az építőipari gépeket gyártó óriásvállalat a Caterpillar hétfőn, s nagyon pesszimista üzleti tervvel állt elő a csipgyártó Nvidia menedzsmentje is. Mindkét cég gyenge jelentése arra világít rá, hogy komoly globális hatásai vannak a kínai gazdaság lassulásának - írja a CNBC.com elemzők véleményét idézve.

Nem ez a két cég az első, amely a kínai gazdaság gyengélkedésére fogja rossz szereplését, az ő esetük annyiban különleges, hogy mindkét cég iparága zászlóshajójának számít. Így jelentésük és üzleti kilátásaikkal kapcsolatos várakozásaik az egész iparágra vonatkozó jelentéseknek is felfoghatók. Ezek pedig azt mutatják, hogy a kínai gazdaság lassulása nagyon is valós - mutatott rá Rodrigo Catril, a National Bank Australia elemzője.

A Caterpillar részvényei hétfőn 9,1 százalékkal estek a gyenge gyorsjelentés és a lerontott előrejelzések nyomán. A cég menedzsmentje szerint eladásai különösen az ázsiai-csendes óceáni térségben csökkentek a kínai kereslet visszaesése miatt. Az Nvidia papírjai eközben 13,8 százalékkal zuhantak, miközben utolsó negyedéves bevételi előrejelzését 2,7 milliárd dollárról 2,2 milliárd dollárra vágta vissza. Beszámolójuk szerint a grafikusprocesszor-üzletágukat sújtotta különösen a globális gazdaság lassulása, s ez elsősorban Kínában volt tapasztalható.

Az idei évet az Apple nyitotta hasonló hangvétellel, amikor Tim Cook vezérigazgató a csökkenő kínai iPhone-eladásokra hivatkozva csökkentette a cég eredményvárakozásait.

A Caterpiller és az Nvidia példája mutatja, hogy a kínai gazdaság lassulása komoly hatással van az amerikai cégekre is. S erre a kereskedelmi háború csak rátesz egy lapáttal - állítják a portál által megkérdezett elemzők.

A kereskedelmi háború rámutat arra a tényre, amely eddig is ismert volt. E szerint a világ két legnagyobb gazdasága szimbiózisban él. Mindkettőnek nagyon komoly befolyása van a világgazdaság alakulására, s az egyikben zajló folyamatoktól nem tudja a másik függetleníteni magát - mondta Tobin Gorey, a Commonwealth Bank of Australia szakértője.

Emlékezetes, hogy decemberben Hszi-csin Ping kínai elnök és Donald Trump az Egyesült Államok elnöke megállapodott abban, hogy 90 napig egyik fél sem vet ki újabb tarifákat a másik ország áruira, s nem hoznak újabb kereskedelmi korlátozásokat. Ez alatt az időszak alatt mindkét fél áttekinti a kialakult helyzetet és egy átfogó egyezményt készítenek elő.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!