Íme, az amerikai áldozatok Trump háborújában

Nagyot esett hétfőn a Caterpillar és az Nvidia részvényeinek árfolyama. A kínai gazdaság gyengélkedése és a kereskedelmi háború nyomán mindkét cég menedzsmentje pesszimista előrejelzéseket adott. Elemzők szerint ez már csak azért is aggasztó, mert mindkét cég teljesítménye jó fokmérője szokott lenni az adott iparág globális teljesítményének.
Lovas-Romváry András, 2019. január 29. kedd, 09:01
Fotó: Napi.hu - képünk illusztráció

Csalódást okozó negyedéves számokat tett közzé az építőipari gépeket gyártó óriásvállalat a Caterpillar hétfőn, s nagyon pesszimista üzleti tervvel állt elő a csipgyártó Nvidia menedzsmentje is. Mindkét cég gyenge jelentése arra világít rá, hogy komoly globális hatásai vannak a kínai gazdaság lassulásának - írja a CNBC.com elemzők véleményét idézve.

Nem ez a két cég az első, amely a kínai gazdaság gyengélkedésére fogja rossz szereplését, az ő esetük annyiban különleges, hogy mindkét cég iparága zászlóshajójának számít. Így jelentésük és üzleti kilátásaikkal kapcsolatos várakozásaik az egész iparágra vonatkozó jelentéseknek is felfoghatók. Ezek pedig azt mutatják, hogy a kínai gazdaság lassulása nagyon is valós - mutatott rá Rodrigo Catril, a National Bank Australia elemzője.

A Caterpillar részvényei hétfőn 9,1 százalékkal estek a gyenge gyorsjelentés és a lerontott előrejelzések nyomán. A cég menedzsmentje szerint eladásai különösen az ázsiai-csendes óceáni térségben csökkentek a kínai kereslet visszaesése miatt. Az Nvidia papírjai eközben 13,8 százalékkal zuhantak, miközben utolsó negyedéves bevételi előrejelzését 2,7 milliárd dollárról 2,2 milliárd dollárra vágta vissza. Beszámolójuk szerint a grafikusprocesszor-üzletágukat sújtotta különösen a globális gazdaság lassulása, s ez elsősorban Kínában volt tapasztalható.

Az idei évet az Apple nyitotta hasonló hangvétellel, amikor Tim Cook vezérigazgató a csökkenő kínai iPhone-eladásokra hivatkozva csökkentette a cég eredményvárakozásait.

A Caterpiller és az Nvidia példája mutatja, hogy a kínai gazdaság lassulása komoly hatással van az amerikai cégekre is. S erre a kereskedelmi háború csak rátesz egy lapáttal - állítják a portál által megkérdezett elemzők.

A kereskedelmi háború rámutat arra a tényre, amely eddig is ismert volt. E szerint a világ két legnagyobb gazdasága szimbiózisban él. Mindkettőnek nagyon komoly befolyása van a világgazdaság alakulására, s az egyikben zajló folyamatoktól nem tudja a másik függetleníteni magát - mondta Tobin Gorey, a Commonwealth Bank of Australia szakértője.

Emlékezetes, hogy decemberben Hszi-csin Ping kínai elnök és Donald Trump az Egyesült Államok elnöke megállapodott abban, hogy 90 napig egyik fél sem vet ki újabb tarifákat a másik ország áruira, s nem hoznak újabb kereskedelmi korlátozásokat. Ez alatt az időszak alatt mindkét fél áttekinti a kialakult helyzetet és egy átfogó egyezményt készítenek elő.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK