Európa újra az euróövezeti problémákkal ijesztgette magát, miszerint a spanyol bankok később kaphatják meg a mentőcsomagot, a görög viszont bejelentkeztek is bejelentkeztek a a közvetlen bankmentésre - ami azt jelentené, hogy újranyitnák a görög megállapodást. A görögök álláspontja érthető, hisz ha az ő bankjaikat is közvetlenül mentené meg Európa, akkor nem nőne az államadósság.

Az indexek a nap végére javítottak a nap közbeni esésből - így estére Londonban a FTSE 0,06 százalékot, a párizsi CAC-40 0,11 százalékot, a frankfurti DAX 0,2 százalékkal esett, de a szerdai bajok forrása a spanyol IBEX is megúszta 0,71 százalékos eséssel megúszta. A Santander bank részvényei Madridban 0,3 százalékkal estek. Londonban a Libor-botrányban veszteglő Barclays paprjai 0,63 százalékkal estek, a HSBC 0,47 százalékkal csökkent. Az olaj ára ötnapos csúcsra ugrott, ám ez is kevás volt a z olajpapíroknak: a BP 0,54 százalékkal a Tullow Oil 1,9 százalékkal esett.

Frankfurtban a nap vesztese a kis és nagykereskedelemben utazó Metro papírjai 3,68 százalékkal este. A Commerzbank is lépest tartott az esésben, a nap végéra a bankpapír 2,9 százalékos veszteséget szedett össze. Nem volt fényes napja az E.ON-nak sem, az energiaszolgáltató 1,37 százalékkal olcsóbbodott. Szépen teljesített viszont az Adidas, amely 1,34 százalékkal drágult, míg a vegyipari konszern a BASF 1,15 százalékos nyereséget tudhat maga mögött.

Párizsban 1,6 százalékot esett az építőiparban utazó Bouygues, de az AXA sem zárt sokkal jobban, a nap végére 0,94 százalékkal csökkent a részvények értéke. Párizsban a nagy gépipari óriások húzták a piacot, a Peugeot 2,11 százalékkal, a légi és űriparban mozgó EADS 2 százalékkal a Renault pedig 1,9 százalékkal drágult.

A nyersanyagok ára némi csökkenést mutat: a WTI könnyűolaj 87,,01 dolláron állt, ami 65 centes esés az előző naphoz képest, míg az arany hat dollárra csökkenve unciánként 1616 dolláron állt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!