Amennyiben a GS becslése helytálló, úgy az Egyesült Államok GDP-jének mintegy 23 százalékát kitevő mennyiségű állampapír kerülhet a piacra. Ez a négyszerese annak, amit a kínaiak eddig megvettek az elmúlt években (750 milliárd dollár).

Nem véletlen, hogy szanaszét trancsírozták a kötvénypiacot a szereplők: fő kérdés, hogy ezek után ki fogja megvenni ezeket a papírokat, vagyis ki hajlandó ilyen mértékben Amerikát finanszírozni - veti fel a Cashline elemzése.

Kína valószínű magára vállal meg egy pár száz milliárdos tételt, Ázsia, Dél-Amerika és az arab országok szintén. Az amerikai gazdaságban is maradt még megtakarítás, de ennyit azért nem lesz képes felszívni a piac - vélekednek a szakértők.

A hozamemelkedés pedig óriási fenyegetést jelent több irányból is: ezen keresztül emelkedik a jelzáloglevelek hozama, ami drágítja az ingatlanpiac elsődleges és másodlagos finanszírozását, ellehetetlenítve az ingatlanárak stabilizálódását is. Másrészt a közgazdaságtanban jól ismert kiszorító hatásnak is hatalmas a veszélye (az emelkedő hozamok által az állami tőke kiszorítja a magánberuházásokat).

Harmadsorban a kötvények eladási hulláma a többi piacon pánikot generálhat, ami felveti a dollárválság lehetőségét is. A Cashline elemzői arra figyelmeztetnek, hogy a kötvénypiaci helyzet alakulása a részvénypiacokra is komoly hatással lehet.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!